Besplatna projekcija klasnika „Družba Pere Kvržice“ na velikom platnu i još puno toga

Varaždinske vijesti | 27.10.2018. u 08:30h | Objavljeno u Našim krajem

I ove godine Pučko otvoreno učilište Novi Marof obilježit će Svjetski dan audiovizualne baštine, koji se tradicionalno obilježava 27. listopada u cijelom svijetu kako bi se dodatno jačala svijest o važnosti očuvanja audiovizualne baštine. Tim povodom u Kinu „Marof“ u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u subotu, 27. listopada, održat će se program u suradnji s Hrvatskom kinotekom. Bit će prikazana tri kratkometražna filma te jedan dugometražni film za djecu, a u holu će biti postavljena izložba „Iz zbirke popratnog filmskog gradiva Hrvatskog državnog arhiva“.

Program počinje u 16 sati i svi filmovi su besplatni. Program kratkometražnih klasika, čiji je nositelj restauracije Zagreb film, predstavlja niz kratkometražnih filmova uglednih hrvatskih redatelja. Program otvaraju i zatvaraju dva vrlo duhovita uratka „Balada o pijetlu“ i „Moj stan“, u kojima se Zvonimir Berković suptilno poigrava socijalističkim ideologemima sakrivajući se iza maski reklamnog filma i filma za djecu. Unutar ovih djela možete vidjeti fantastični triler Bogdana Žižića „Putovanje“.

druzba_pere_kvrzice.jpg

Poseban će doživljaj, i za starije generacije kao podsjetnik, i za mlađe kao prvi susret s klasikom dječjeg filma, biti projekcija dugometražnog filma za djecu „Družba Pere Kvržice“. Film za djecu snimljen 1970. godine u režiji Vladimira Tadeja predstavlja adaptaciju istoimenog romana hrvatskog književnika Mate Lovraka. Radnja se događa u jednom selu u doba prije 2. svjetskog rata, a naslovni protagonist, čiji lik tumači Mladen Vasary, je dječak koji zajedno s prijateljima potajno obnavlja mlin kako bi se tamo preko ljeta mogao igrati. Družba Pere Kvržice je postigla veliki uspjeh i potakla snimanje još jedne Lovrakove ekranizacije, „Vlak u snijegu“, nekoliko godina kasnije. Projekcija „Družbe Pere Kvržice“ počinje u 18 sati.

Popratna izložba sadrži gradivo koje dokumentira stvaranje filmskog djela, a nije film sam (fotografije, plakate, press clipping, knjige snimanja, scenarije, sinopsise, celove) te pisanu dokumentaciju i nagrade vezane uz autore ili filmska djela.

 

 

Označeno u