Skupština Vatrogasne zajednice Maruševec: Iz općinskog proračuna dobili oko 200.000 kuna

J.Š./Varaždinske vijesti | 8.4.2018. u 20:15h | Objavljeno u Našim krajem

Vatrogasna zajednica Općine Maruševec održala je svoju 25. redovnu sjednicu skupštine. Na samom početku sve je prisutne vatrogasce i goste pozdravio predsjednik VZ Zdravko Kukec, a sjednici su se odazvali predstavnici općine Maruševec , VZŽ Varaždinske, VZG Ivanec ,VZG Varaždina te vatrogasnih zajednica Vinice, Cestice, Petrijanca i DVD-a Voća te predstavnici maruševečkih udruga.

Izvješće o radu zajednice u prošloj godini podnijela je tajnica Mirjana Martinčević, a o financijskom poslovanju govorio je Zdravko Kukec.

Inače, VZO Maruševec je dobrovoljna, stručna, humanitarna samostalna i nestranačka udruga od posebnog interesa za Općinu u oblasti zaštite od požara i elementarnih nepogoda, a kao ustrojstveni dio ustroja dobrovoljnog vatrogastva, usmjeravala i rukovodila radom svojih udruženih članica dobrovoljnih vatrogasnih društava Maruševca i Donjeg Ladanja s temeljnom zadaćom daljnjeg unapređenja dobrovoljnog vatrogastva.

U dva dobrovoljna vatrogasna društva je 69 muških članova 12 članica, 39 djece i mladeži. Prema zvanjima to je 46 vatrogasaca, 22 vatrogasca I klase, 12 dočasnika, devet dočasnika I klase, dva časnika, tri viša vatrogasna časnika, dva počasna vatrogasna časnika, 14 članova bez ispita, a ukupno 43 člana imaju važeće liječničke preglede.

Od toga operativnih članova ima 37 muških i šest ženskih članica, a ostalo su pričuvni, počasni članovi te veterani i djeca. Po specijalnostima u zajednici je šest članova koji imaju ovlaštenje MUP-a za samostalno vođenje intervencija, osam za gašenje požara raslinja i helikoptersko desantiranje,12 za rad s motornom pilom, dva strojara, četiri za rad s aparatima za zaštitu dišnih organa, jedan na simulatoru plamenih udara itd.

Dobrovoljna vatrogasna društva raspolažu s tri navalna vozila auto cisternom te kombi vozilom za prijevoz vatrogasaca na požare, a što se tiče operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi u 2017. godini, vatrogasne postrojbe Zajednice intervenirale su 31 put, od čega su dva požara stambenog objekta, tri požara dimnjaka, osam požara otvorenog prostora, 7 ispumpavanja vode iz poplavljenih stambenih objekata,7 uklanjanja stabala s prometnica nakon vjetrovitog nevremena, jedna tehnička intervencija na krovištu uzrokovana također jakim vjetrom, intervencija spašavanja mačke s drveta te obrana od poplava pružanje pomoći u Stažnjevcu na izradi nasipa.

Na svim navedenim intervencijama ukupno je sudjelovalo 195 vatrogasaca i utrošeno 293 radna sata, a najviše izlazaka na navedene intervencije imali su Matijašec Adrian 17, Buden Josip 16 te Možanić Darko 15.

Analizom intervencija utvrđeno je da zbog dobre protupožarne preventive broj intervencija na požare se smanjuje, a tehničke intervencije se povećavaju. Od ostalih aktivnosti Zajednice kroz 2017. godinu treba izdvojiti posjet Muzeju hrvatskog vatrogastva HVZ-a u Varaždinu, držanje počasne straže uz odar pokojnog župnika Martina Mezakte, sudjelovanje u njegovoj sahrani s prijenosom, čuvanje svetog groba za Uskrs s članovima Kuburaške udruge Maruševec, sudjelovanje voditelja ekipa vatrogasne mladeži i pomlatka u Fažani, podjela letaka za mjesec zaštite od požara u Osnovnoj školi Maruševec, posjet Veteranskom centru 7. gardijske djece i mladeži obiju DVD-a, hodočašće vatrogasaca u Mariju Bistricu.

Iz općinskog proračuna zajednica je u 2017.godini primila oko 200.000,00 kuna a što je prema dogovoru raspoređeno za aktivnosti dvaju DVD-a i zajednice. Na sjednici su doneseni plan rada te financijski plan za 2018. godinu. Na temelju prijedloga Predsjedništva Vatrogasne zajednice općine Maruševec povodom obilježavanja obljetnice 25. godina postojanja VZO Maruševec koja je osnovana 1993. dodijeljene su plakete za posebni doprinos na zaštiti od požara svim predsjednicima DVD-a,zapovjednicima VZO u proteklom 25 godišnjem razdoblju.

Tako su plakete primili Renato Podbojec, Josip Vrbanec, Ivan Vrbanec, Krešimir Kolenko, Josip Kolenko, Dragutin Kolenko, Matija Peharda, Armin Varga, Zdravko Kukec, Vladimir Križnjak i Ivan Peharda. Plakete su dodijeljene i Radio postaji Max za poseban doprinos i suradnju u praćenju zajednice kroz svih ovih 25 godina, Općini Maruševec za višegodišnju suradnju te Marijanu Fatiga za održavanje voznog parka društava.

Vatrogasna zajednica Varaždinske županije dodijelila je srebrnu vatrogasnu plamenicu za izraziti doprinos zaštiti od požara Zapovjedniku i višem vatrogasnom časniku Arminu Varga, a brončanu plaketu VZO Maruševec za 25-tu godišnjicu. Uručio ih je tajnik VZŽ Zvonko Videc.

Diplome za uspješno svladan tečaj za zvanje vatrogasca primili su Blaženka Vrbanec i Marijan Premužaj, a za vatrogasca prve klase Mihaela Bregović.

Označeno u