Skupština DVD-a Maruševec: Pripreme za 110. obljetnicu djelovanja

Napisao/la: M.P./J.V. -
Skupština DVD-a Maruševec: Pripreme za 110. obljetnicu djelovanja Foto: Josip Vrbanec

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Maruševec u subotu, 12. ožujka, u Domu kulture Općine Maruševec održali su 109. redovnu godišnju sjednicu Skupštine.

Osim članova društva, sjednici su nazočili maruševečki načelnik Ivan Šagi, predstavnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Robert Kovačić, predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Maruševec Zdravko Kukec i Armin Varga, ravnateljica OŠ „Gustav Krklec Maruševec“ Ana Galic, predstavnici Kuburaške udruge Maruševec, predstavnik Udruge branitelja općine Maruševec te predstavnici prijateljskih susjednih DVD-ova iz Donjeg Ladanja, Vinice, Donje Voće, Petrijanca, Gornjeg Ladanja, Babinca, Lepoglave, Nove Vesi te po prvi puta iz Nedeljanca – Prekno i Margečana.

Na sjednici su podnesena izvješća o radu društva u 2015. godini s izvješćem zapovjedništva, financijsko-materijalnom poslovanju, izvješće Nadzornog odbora te su usvojeni plan rada i financijski plan za 2016. godinu s projekcijom za 2017. godinu.
Skupštini je prvi put temeljem obveze iz Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija podneseno i izvješće o funkcioniranju sustava financijskog upravljanja i kontrola.

Iz izvješća o radu treba izdvojiti da je društvo lani imalo 28 osposobljenih operativnih vatrogasaca s odgovarajućim vatrogasnim zvanjem, obavljenim liječničkim pregledom koji su svi bili osigurani od posljedica nesretnog slučaja, a koji se osim putem javne sirene uzbunjuju i SMS-porukama iz vatrogasnog operativnog centra Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina kako bi izlazak na intervencije bio u što kraćem vremenu i što većem broju. Od operativnog djelovanja postrojbe u 2015. godini bilo je ukupno 12 različitih oblika intervencija te jedan proveden stručni nadzor nad radom postrojbe od strane županijskog vatrogasnog zapovjednika.

Od 12 intervencija, njih šest je bilo tehničkih, gdje je bilo tri osiguravanja i čišćenja prometnica nakon prometnih nezgoda, zatim ispumpavanje vode i izrada nasipa te spašavanje životinje. Preostalih šest odnosilo se na požare (požar zapuštenog zemljišta, požar obiteljske kuće, požar poslovnog objekta, požar osobnog vozila te dva požara dimnjaka). U svim navedenim intervencijama ukupno je sudjelovao 71 vatrogasac pri čemu je ukupno utrošeno 19 radnih sati.

Vatrogasci s najviše izlazaka na intervencije su Ivan Nemec s 11, Josip Grobenski s 10, Adrian Matijašec s 9 te Marijan Fatiga i Dejan Mikolaj s 6 izlazaka. U protekloj 2015. godini 16 članova prijavljeno je za različite oblike osposobljavanja i usavršavanja, od čega je 4 njih bilo za temeljno zvanje vatrogasca, 2 za vatrogasaca I klase, 9 dočasnika, 1 dočasnik I. klase, 2 za specijalnost strojar, i 1 vatrogasca za obuku u simulatoru plamenih udara. Od 16 prijavljenih, što zbog privatnih što zbog poslovnih obaveza, njih 12 je uspješno završilo osposobljavanje. Usto, društvo broji i 33 članova vatrogasnog podmlatka i mladeži u rasponu od 6 do 18 godina.

Od ostalih aktivnosti već tradicionalno je obilježen blagdan sv. Florijana prisustvom na misi u župnoj crkvi sv. Jurja, a zajedno sa članovima Kuburaške udruge Maruševec čuvan je i sveti grob za Uskrs u župnoj crkvi sv. Jurja te su obišli mjesna groblja u Maruševcu i Druškovcu povodom blagdana Svih Svetih, a društvo je sudjelovalo na pokaznim vatrogasnim vježbama i natjecanjima prijateljskih i susjednih društava.

Nadalje, DVD Maruševec je lani iz općinskog proračuna putem Vatrogasne zajednice Općine Maruševec primilo 163.000 kuna. Iz plana rada za 2016. godinu i nadalje je prioritet održavati sastanke svih članova jednom mjesečno, usavršavati, školovati i obučavati vatrogasce za nova zvanja i specijalnosti, primanje novih članova u društvo, nabavljati neophodnu vatrogasnu opremu te suradnja s drugim vatrogasnim društvima i udrugama unutar općine Maruševec. Veća pažnja pridodana je obilježavanju obljetnice 110. godina postojanja djelovanja koja će se obilježiti 2017. godine. U financijskom planu za 2016. godinu s projekcijom za 2017. godinu, koji uključuje plan prihoda i rashoda, plan zaduživanja i otplata sa obrazloženjem, planirani su ukupni prihodi i rashodi u visini od 200.000 kuna.

Na kraju skupštine predstavljen je novi član Dražen Hainž koji je u društvo primljen tijekom 2015. godine te su podijeljene diplome za završena osposobljavanja za vatrogasna zvanja. Tako su za zvanje „vatrogasac“ pripadajuća uvjerenja odnosno diplome iz ruku predstavnika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Roberta Kovačića primili Filip Vrbanec, Dražen Hainž, Andreja Cerjan, Melani Martinčević i Marina Korpar, dok je predsjednik Renato Podbojec primio diplomu za zvanje „Viši vatrogasni časnik“.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.