Sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju:Broj kaznenih djela na novomarofskom području u padu

Ukupno stanje sigurnosti na području grada Novog Marofa je zadovoljavajuće. Zaključak je to sa današnje sjednice Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Novog Marofa, buduću da su predstavljeni podaci koje govore o smanjenju broja kaznenih djela i remećenja javnog reda i mira dok je u porastu broj prometnih nesreća.

Prema brojkama koje je na sastanku iznio načelnik Policijske postaje Novi Marof, Robert Maltar, broj kaznenih djela na području grada Novog Marofa je u padu u 2017. i to za 10 posto. Naime, u prošloj je godini zabilježeno ukupno 71 kazneno djelo u odnosu na 79 u 2016. S druge strane povećan je broj prometnih nesreća i to za 41 posto. Dok je 2016. zabilježeno 58 prometnih nesreća, u prošloj je godini ta brojka iznosila 82 prometne nesreće.

– Od ukupno 82 prometne nesreće u prošloj godini u 35 slučajeva ozlijeđene su osobe, njih tridesetak od čega 10 teže. U 47 slučajeva zabilježena je samo materijalna šteta. Raduje podatak da nije bilo pogibije u prometu u prošloj godini – istaknuo je Maltar.

Uz kaznena djela u padu je i broj slučajeva remećenja javnog reda i mira. Naime, prošle je godine zabilježeno 38 takvih prekršaja dok ih je 2016. bilo 47. Načelnik PP Novi Marof je naglasio da je u drastičnom porastu broj remećenja javnog reda i mira u ugostiteljskim objektima zbog čega će se ove godine pojačati nadzor tih objekata. Ukoliko će biti potrebno Maltar je najavio i mogućnost traženja skraćivanja radnog vremena za ugostiteljske objekte u kojima se učestalo remeti javni red i mir. Za ovu je godinu najavio i veće aktivnosti u smanjenu broja provala u obiteljske kuće te je apelirao na vozače da poštuju pravila i propise prilikom parkiranja.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač zahvalio je na odličnoj suradnji s Policijskom postajom Novi Marof te Policijskom upravom varaždinskom. U svom se izlaganju više osvrnuo na situaciju u prometu posebno ističući činjenicu da se jako puno napravilo na sanaciji nekoliko „crnih točaka“ u prometu. Time je znatno povećana sigurnost u prometu posebice najranjivijih skupina.

– Više od 95 posto stvari koje smo si zadali smo i riješili. Riješene su neke od crnih točaka u prometu, prije svega značajniji pješački prijelazi koji su osvijetljeni i dodatno obilježeni – kazao je Jenkač te dodao da je u centru grada postavljen semafor koji je poslužio za usporavanje prometa kroz centar grada.

Kako bi se povećala sigurnost u prometu Jenkač je najavio daljnja ulaganja u cestovnu infrastrukturu.

– U visokoj je fazi završetak projekta uređenja prometnice Mađarevo-Pece. Najavili smo i izgradnju pješačke staze uz državnu cestu od rotora do Grane, odnosno uz zapadnu obilaznicu grada Novog Marofa gdje je sve više šetača. Do proljeća odnosno svibnja ili lipnja ta bi pješačka staza trebala biti gotova – najavio je Jenkač te dodao da je dogovorena i izgradnja pješačke staze u naselju Paka koja je uvrštena u srednjoročne planove Hrvatskih cesta.

Naglasio je i važnost izgradnje spojne županijske ceste između Presečna i Beletinca koja bi trebala biti gotovo do proljeća. Što se tiče istočne obilaznice rekao je da je ishođena lokacijska dozvola i da je dokumentacija u pripremi.

– Obilaznica je u svim dokumentima Hrvatskih cesta i dokumentima cestovnog razvoja Vlade RH-a. Svi društveno-politički akteri su danas svjesni da je ona potrebna gradu Novom Marofu – zaključio je gradonačelnik.

Na sjednici je bila i Tatjana Novak iz ureda načelnika Policijske uprave varaždinske, koja radi na poslovima prevencije. Najavila je buduće preventivne projekte koji će se u narednom razdoblju provoditi na području grada Novog Marofa. Jedan od njih je organizacija Sajma prevencije i sigurnosti u povodu Dana Grada Novog Marofa.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.