Prvi put obilježen Dan 2. ivanečke bojne 104. brigade Hrvatske vojske

| 22.9.2017. u 18:21h | Objavljeno u Našim krajem

U nazočnosti 80-ak članova Udruge 104. brigade Hrvatske vojske – Ogranka Ivanec, kao i pripadnika specijalnih postrojbi – diverzantskog i protudiverzantskog voda bivše Općine Ivanec koji su 1991. godine oslobađali vojni objekt tzv. JNA na Ivančici, a onda se uključili i u ratne operacije u Varaždinu (i koji su bili ishodište stvaranja 2. bojne), u prostorijama Ribičkog doma u ponedjeljak 18. rujna prvi je put obilježen Dan 2. ivanečke bojne.

U prepunom domu okupljene je pozdravio umirovljeni pukovnik Vladimir Debeljak, ratni zapovjednik specijalnih postrojbi i predsjednik ivanečkog Ogranka Hrvatskog časničkog zbora. Skupu se obratio i predsjednik ivanečkog Ogranka Udruge 104. brigade HV-a Miljenko Grudiček. U kraćim je crtama nazočnima približio njegov rad te kazao da je glavni cilj udruge okupljanje i pružanje pomoći što većem broju branitelja.
- Jedna od naših glavnih zadaća jest jačanje zajedništva među braniteljima. Stoga razmišljamo o objedinjavanju svih ivanečkih braniteljskih udruga pod jednu „kapu“. Smatramo da bismo, objedinjeni u jednoj zajedničkoj udruzi, bili jači u realizaciji naših ciljeva – istaknuo je Grudiček.

Skupu se kratko obratila i Ružica Sever, majka poginulog Ivana te zahvalila svima što su u tako velikom broju došli odati počast njenom sinu.

Prisjećajući se vijesti o pogibiji Nina, koja ga je zatekla u trenutku kad je i sam bio na ratištu, gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić zahvalio je obitelji Sever koja sve ove godine uvijek iznova prolazi kalvariju zbog gubitka sina i brata te izrazio potporu braniteljskim udrugama koje brojnim aktivnostima održavaju sjećanja na poginule i pomažu živim braniteljima. Pozvao je udruge da ratni put 2. ivanečke bojne te događaje vezane uz oslobađanje Ivančice publiciraju u posebnoj knjizi te kazao da će Grad dati svu moguću potporu realizaciji toga projekta.

U nastavku svečanosti je prof. Debeljak gradonačelniku uručio zajedničku fotografiju pripadnika specijalnih postrojbi Općine Ivanec koja je snimljena kod spomenika poginulim braniteljima prošle godine, prilikom obilježavanja 25. obljetnice oslobađanja Ivančice.

Obilježavanju Dana 2. ivanečke bojne pridružio se i pukovnik Ivan Rukljić, predsjednik Udruge 104. brigade i njen prvi ratni zapovjednik.

obljetnica 2.voda6 180917

obljetnica 2.voda 180917