Proslavljena Sveta Nedjelja: Manite se prljave prošlosti, živite sadašnjost i borite se za budućnost

Varaždinske vijesti | 3.9.2017. u 15:13h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U jedinom hrvatskom euharistijskom svetištu posvećenom Predragocjenoj Krvi Isusovoj proslavljena je Sveta Nedjelja. Uoči misnog slavlja, koje je proslavljeno u zavjetnoj kapeli podignutoj u čast Presvete Krvi, održana je procesija od župne crkve Presvetog Trojstva u kojoj je pokaznica s relikvijom euharistijskog slavlja uz molitvu i pjesmu prenesena na oltar zavjetne kapele.

Procesija je prošla središtem Ludbrega, čije su ulice i trgovi na Svetu nedjelju već tradicionalno prepuni hodočasnika koji u prošteništu žele zadobiti potpuni oprost.

Rijeke hodočasnika od ranih jutarnjih sati stizale su u župnu crkvu kako bi se poklonile Presvetoj Krvi i Presvetom sakramentu, izrekle svoje molitve i preporuke, pristupile sakramentu pomirenja kod brojnih ispovjednika koji su satima neumorno ispovijedali u cinktoru crkve i kod zavjetne kapele, te sudjelovale u pobožnostima i euharistiji kao središnjem i najvažnijem hodočasničkom sadržaju koji je osobito u Ludbregu u središtu svih duhovnih događanja.


Procesiju i hodočasničku misu predvodio je msgr. Egidije Živković, biskup gradišćanskih Hrvata iz Željezna uz sudjelovanje biskupa domaćina msgr. Josipa Mrzljaka i msgr. Vjekoslava Huzjaka, biskupa bjelovarsko-križevačkog. Pozdravnu poruku hodočasnicima uputili su i monsinjor Josip Đurkan, upravitelj svetišta te varaždinski biskup Josip Mrzljak.

U propovijedi biskup je pozvao na zajedništvo bez podjela. Uoči svete mise sve je okupljene u ime Hrvatskog sabora pozdravio Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora. Svetoj misi nazočili su biskupi, svećenici, đakoni, redovnici i redovnice, Euharistijskom slavlju nazočili su i potpredsjednici Hrvatskog sabora, Željko Reiner i Siniša HajdašDončić, saborski zastupnici, ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić sa suradnicima, župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa suradnicima, gradski vijećnici Grada Ludbrega, članovi Županijske skupštine Varaždinske županije, predstavnici susjednih općina, brojni drugi politički dužnosnici.

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić kazao je kako je Ludbreg mjesto osnaživanja i vjere, mjesto buđenja dobroga. - Pojedinac se je u digitalnom dobu razdijelio na dva nejednaka dijela, jedan virtualni i drugi stvarni koji nam postaje sve manje važan. I tako zaboravljamo biti ona dobra promjena u našim zajednicama. Zato bih volio da vam boravak u našoj maloj zajednici, u Ludbregu, koji je davno izabran da bude mjesto osnaživanja nade i vjere, mjesto buđenja dobroga i dobrote u nama, bude dobra promjena za sutra i sve izazove koje ono donosi te da svi zajedno budemo onaj dobri dio našega društva, pošten i pravedan te okrenut dobroj budućnosti. Čovjek nije jedan i tek s drugim ljudima u zajednici može ići naprijed i biti velik te biti dio zajednice jednakih, ravnopravnih i slobodnih ljudi -rekao je gradonačelnik Bilić.

Za vrijeme svete mise pjevao je župni zbor Presvetog Trojstva Ludbreg pod ravnanjem Antuna Kranjčeca i uz glazbenu pratnju Puhačkog orkestra grada Ludbrega. Slavlje je završeno pjevanjem hrvatske himne.

Označeno u