Promocija zdravlja i prevencija bolesti u općini Bednja: radionice nordijskog hodanja Foto: Općina Bednja

Promocija zdravlja i prevencija bolesti u općini Bednja: radionice nordijskog hodanja

Varaždinske vijesti | 14.6.2023. u 15:44h | Objavljeno u Našim krajem

U općini Bednja u tijeku je projekt "Promocije zdravlja i prevencije bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa u općinama Bednja i Vinica", koji Općina Bednja provodi u suradnji s gradskim društvima Crvenog križa Varaždin i Ivanec te Općinom Vinica.

Riječ je o još jednom važnom europskom projektu koji doprinosi stjecanju zdravih životnih navika stanovnika općina Bednja i Vinica, s posebnim naglaskom na najmlađe mještane, ali i sve druge dobne skupine.

Ovog vikenda u sklopu projekta održane su radionice posvećene važnosti usvajanja zdravih životnih navika, odnosno dvije radionice pod nazivom "Nordijsko hodanje". Voditelji radionica bili su Katica Kalajdžija, instruktorica nordijskog hodanja i predsjednica Udruge Drava iz Varaždina i Nenad Belošević, instruktor nordijskog hodanja.

bednja_radionice_nordijsko_hodanje_13062023_1.jpg

U uvodnom izlaganju Kalajdžija je naglasila da je nordijsko hodanje jedna od najmlađih, ali i najefikasnijih tjelesnih aktivnosti prihvatljiva za sve dobne skupine, neovisno o psihičkim i fizičkim sposobnostima svakog pojedinca.

bednja_radionice_nordijsko_hodanje_13062023_2.jpg

- To je prirodno hodanje primjenom pravilne tehnike, hodanje uz pomoć specijalno dizajniranih štapova za nordijsko hodanje - naglasila je Kalajdžija. Nakon teorijskog dijela radionica, uslijedio je i praktični dio na otvorenom.

- Radionice su bili prvi koraci, prvi kontakti sa specijalno dizajniranim štapovima, a svi smo se složili da ćemo našu suradnju zahvaljujući odličnim domaćinima nastaviti u narednom razdoblju, kako bi projekt u ovom smislu djelovao i u nadolazećim vremenima u svrhu prevencije zdravlja i kvalitete života - zaključio je instruktor nordijskog hodanja Belošević.

bednja_radionice_nordijsko_hodanje_13062023_3.jpg

Načelnik općine Damir Poljak naglasio je važnost projekta upravo zbog očuvanja zdravlja, ali i usvajanja zdravog načina života.

- Nažalost, zbog užurbanog načina života imamo sve manje vremena za sebe i za svoje zdravlje. Ovaj projekt, odnosno održane radionice, zasigurno će ukazati na važnost i nužnost zdravog načina života koji predviđa i kvalitetnu prehranu, ali i bavljenje sportom ili rekreacijom - poručio je Poljak.

bednja_radionice_nordijsko_hodanje_13062023_4.jpg

Projekt "Promocija zdravlja i prevencija bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa u općinama Bednja i Vinica" vrijedan je gotovo 350 tisuća kuna i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Općina Bednja, partneri su Općina Vinica, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec i Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a trajat će 18 mjeseci.

bednja_radionice_nordijsko_hodanje_13062023_5.jpg