Proglašena elementarna nepogoda zbog tuče na području Donja Voća

V.V. | 28.6.2017. u 11:40h | Objavljeno u Našim krajem

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić proglasio je danas elementarnu nepogodu tuča – na području Općine Donja Voća zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih tučom, a kojom su na navedenom prostoru nastale velike materijalne štete na svim poljoprivrednim kulturama (ratarskim, povrtlarskim i vinogradarskim) dana 21. lipnja 2017. godine.

Dana 23. lipnja 2017. godine Župan Varaždinske županije proglasio je elementarnu nepogodu od tuče za Općinu Bednja. Međutim, zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih tučom, materijalne štete nisu zaobišle ni Općinu Donja Voća gdje su štete vidljive na poljoprivredi i to na ratarskim, povrtlarskim i vinogradarskim kulturama.

Općinu Donja Voća je već ove godine zatekla jedna elementarna nepogoda - mraz, koja je tada uništila voćarske i vinogradarske kulture, a sada je tuča ovisno o području nanijela štete i na ostalim poljoprivrednim kulturama čija prva procjena ide i do 60 posto uroda/prinosa.

Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obišla su stradala područja i dostavilo Županijskom povjerenstvu Prvu procjenu šteta za svoje područje. Ukupna šteta iz njihove procjene iznosi cca. 2.459.851,29 kuna. Najviše su stradale sljedeće kulture: kukuruz, krumpir, žitarice, povrće i vinova loza.

Iz novčanih iznosa šteta i postotka oštećenja po kulturama je vidljivo je da su zadovoljeni svi uvjeti iz naprijed navedenog Zakona, te Županijsko povjerenstvo predlaže Županu da za Općinu Donja Voća donese Odluku o proglašenju elementarne nepogode od tuče.

Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obvezna su u zakonskom roku od 50 dana od dana nastanka elementarne nepogode upisati konačnu procjenu šteta u Registar šteta te ista dostaviti Županijskom povjerenstvu

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda konačne će procjene šteta od Općine dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom za dodjelu pomoći za djelomičnu naknadu štete od tuče.

Elementarna nepogoda proglašava se temeljem Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda („Narodne novine“ 73/97, 174/04) članak 31. stavak 3 koji glasi: “ako je nepogoda prouzročila umanjenje prinosa pojedine poljoprivredne kulture ili dugogodišnjeg nasada preko 30% po hektaru prema prethodnom trogodišnjem prosjeku u dotičnoj županiji“ ili članak 4.: „ako je potvrđena vrijednost ukupne izravne štete veća od 20% vrijednosti proračuna jedinice lokalne samouprave i uprave za prethodnu godinu“.