Prisjetili se stradanja više od 600 žrtava komunističkih zločina 1945. godine

vv | 26.8.2018. u 11:26h | Objavljeno u Našim krajem

U zajedničkoj organizaciji Grada Novog Marofa i Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran, kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu obilježen je Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik, HDZ-ov Siniša Jenkač, predsjednik Gradskog vijeća Mladen Benjak i vijećnici, članovi Udruge Hrvatski domobran te građani u subotu, 25. kolovoza, polaganjem vijenca prisjetili su se stradanja više od 600 žrtava komunističkih zločina 1945. godine.

„Kipišće je jedno od stratišta na području Novog Marofa. Europa je donijela odluku da se datum 23. kolovoza, datum Hitlerovog i Staljinovog pakta o nenapadanju, ali i tajnog sporazuma o podjeli interesnih sfera u istočnoj Europi iz 1939. godine, obilježava kao dan borbe protiv totalitarnih režima. Tog datuma se prisjećamo zato što se treba boriti protiv totalitarnih režima, bilo fašističkih, nacističkih, komunističkih. O tome treba govoriti i na to podsjećati. Treba se odmaknuti od nasljeđa i komunizma i nacizma i fašizma i graditi budućnost Hrvatske na temeljima Domovinskog rata i na spoznajama da ti totalitarni režimi nisu donijeli ništa dobroga. Trebamo razvijati život i učiti mlade da moraju graditi Hrvatsku na radu i demokraciji“, poručio je gradonačelnik Jenkač podsjetivši da su se upravo na Kipišću dogodila stradanja kojima su uzrok totalitarni režimi.