Članovi molitvene zajednice mladih Lux Mundi kažu da je župnik probudio njihovu župu

PRIMJER "Naš župnik Josip Pavlek sam boji prozore, kosi, ugrađuje ploče, a vozi staru Fiat Pandu"

| 2.4.2018. u 18:44h | Objavljeno u Našim krajem

Mjesto Remetinec kraj Novog Marofa najpoznatije je po svom sakralnom biseru, župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice sv. Krunice. Prvi spomen crkve datira još iz 15. stoljeća. Danas je ona klasificirana kao nepokretno kulturno dobro s bezbroj iznimnih i vrijednih sakralnih artefakata. Nažalost, na izgled crkve tijekom njezinog postojanja poprilično su utjecali nepovoljni povijesni uvjeti te je vrijeme ostavilo svoj trag, no župljani su svoje blago uspjeli obnoviti do savršenstva. Za današnji sjaj crkve zaslužan je sadašnji župnik velečasni Josip Pavlek.

Kako nam kažu članovi molitvene zajednice mladih Lux Mundi, velečasni Josip Pavlek došao je na župu Remetinec prije točno 15 godina, a kako je vanjski dio crkve bio obnavljan devedesetih godina, vrijeme je tada već nažalost bilo ostavilo svoj trag na unutrašnjosti crkve. Većina je sakralnih objekata bila u poodmakloj fazi propadanja pa je župnik Pavlek već od prvog dana zasukao rukave i krenuo s čišćenjem i radovima. Praktički ga se svakodnevno moglo vidjeti na krovu, na skeli ili s nekim alatom u rukama, što su tada mještani u čudu promatrali jer im je bilo neobično vidjeti župnika na skeli visokoj pet metara kako boji prozore. No, danas su se već svi navikli na to te im je postalo normalno vidjeti ga u radnom odijelu, kako kosi travu ili obrezuje voćnjak. U tih 15 godina crkva i župni dvor restaurirani su od podruma do krova. Restaurirani su glavni i pokrajnji oltari, prozori, orgulje, kor, propovjedaonica iz 18. stoljeća, kapelica sv. Antuna Padovanskog koja je ukrašena predivnim freskama, ornamentima i štukaturama, župni dvor, ali i svaki kip, hodnik, klupe i stolice pa sve do župnog dvora, dvorišta i parkirališta.

- Trenutno je u tijeku izgradnja pastoralnog centra, a oko crkve župnik je osmislio i izgradio šetnicu koja vodi do velike špilje Gospe Lurdske, koja svojim jedinstvenim i prepoznatljivim izgledom oduzima dah svakom prolazniku - ističu članovi molitvene zajednice ponosni što imaju takvog svećenika.

No, osim po svojoj marljivosti, župnik Pavlek je među mještanima poznat i po svojoj skromnosti.

- Kada je papa Franjo nedavno na općoj audijenciji kazao da se misa ne plaća, ta je vijest odjeknula diljem cijele Hrvatske. U župi Remetinec to nije ništa novo - ukazuju mladi iz Remetinca i navode da župnik Pavlek tako radi već punih 15 godina, odnosno koliko je u toj župi. Dodaju da je on uvijek isticao da se Božja milost ne može platiti i da će Bog uvijek dati koliko je potrebno.

- Živi izuzetno skromno, gotovo u siromaštvu te vozi staru Fiat Pandu. Ne kupuje nove stvari i ne živi rastrošno - pričaju nam mladi iz molitvene zajednice dodajući da je ovaj župnik probudio njihovu župu.

Više o župniku u kojeg bi se mnogi mogli ugledati, doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u