Počinju Dani ludbreške Svete nedjelje, glavno misno slavlje 2. rujna

Varaždinske vijesti | 22.8.2018. u 17:51h | Objavljeno u Našim krajem

Mnogobrojnim vjerskim događanjima, 25. kolovoza u Ludbregu počinju "Dani ludbreške Svete nedjelje", a glavno hodočasničko slavlje održat će se tradicionalno na samu Svetu nedjelju, 2. rujna.

Tako će u subotu, 25. kolovoza biti održan 6. hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije. U nedjelju 26. rujna bit će hodočašće bolesnika i djelatnika župnih Caritasa Varaždinske biskupije i djelatnika Crvenog križa. U srijedu 29. kolovoza u 19.30 sati u župnoj crkvi bit će održan koncert župnog zbora.

U četvrtak 30. kolovoza slijedi hodočašće ministranata, vjeroučenika i vjeroučitelja naše biskupije. U 19.30 sati u atriju staroga grada, mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, predvodit će svetu misu, a nakon nje voditi procesiju s relikvijom Krvi Kristove u župnu crkvu gdje će se pjevati pohvale Svetoj Krvi, Litanije i Večernja. U 21 sat molit će se Getsemanska ura.

U petak 31. kolovoza bit će održano zavjetno hodočašće susjednih župa. Nakon tri jutarnje mise; u 7 sati (Župa Martijanec), u 8 (Župa Sv. Đurđ) i u 9 (Župa Veliki Bukovec), u 10.30 sati će krenuti procesija od župne crkve prema zavjetnoj kapeli u sklopu hodočašća hrvatske policije te župa Vinica, Rasinja i Zrinski Topolovec. Hodočašće i svetu misu predvodit će mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij. Navečer od 19 sati u župnoj crkvi će se pjevati Pohvale Svetoj Krvi, Litanije i Večernja, uz misno slavlje koje predvode misionari Krvi Kristove. Od 21 do 22 sata bit će molitveno bdjenje mladih. Ovogodišnji propovjednik i duhovni voditelj svečanosti bit će vlč. Matej Glavica, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Na Svetu subotu, 1. rujna, u Ludbreg će tradicionalno hodočastiti brojni vjernici iz cijele Hrvatske, ali i iz susjedne Slovenije i Mađarske. U 6 i 7 sati izjutra slavit će se svete mise u župnoj crkvi, dok će u 9 sati u zavjetnoj kapeli svetu misu na slovenskom i mađarskom jeziku predvoditi mons. Franc Režonja, župnik u slovenskom Razkrižju ujedno vikar za narodnosti u Biskupiji Murska Sobota, u koncelebraciji vlč. Pište Martona iz Serdahela. Od 10.45 sati formirat će se procesija hodočasnika i svećenika koja će ići od župne crkve prema zavjetnoj kapeli. Svetu misu ondje će predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak. Za vrijeme svete mise bit će mogućnost ispovijedi u prostoru svetišta.

Poslijepodnevni program u prošteništu sastojat će se od klanjanja Presvetom Sakramentu u zavjetnoj kapeli za sve pale branitelje i njihove obitelji stradalnike Domovinskog rata uz molitve na nakanu hrvatskih obitelji i duhovne potrebe djece i mladih. U 15 sati kreće Križni put, a potom blagoslov hodočasnika s Presvetim Sakramentom uzduž glavne staze. Od 17 do 18 sati u župnoj crkvi će se pjevati Zlatna krunica, a duhovna razmatranja vode Misionari Krvi Kristove. U 19 sati pjevat će se Pohvale Svetoj Krvi, litanije, večernja, a svetu misu će predvoditi oci Misionari Krvi Kristove.

Glavni hodočasnički dan tradicionalno je na samu Svetu nedjelju, 2. rujna. U 6 i 7 sati slavit će se jutarnje svete mise u župnoj crkvi, a od 9 sati u svetištu započinje duhovni program za hodočasnike. U 9.45 kreće procesija hodočasnika od župne crkve do zavjetne kapele. Procesiju i hodočasničku svetu misu predvodit će mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BIH, uz sudjelovanje biskupa domaćina mons. Josipa Mrzljaka i drugih biskupa. Vrijedi istaknuti kako će svečanost uživo prenositi Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski katolički radio i Radio Ludbreg.

Poslijepodnevni program u prošteništu započet će klanjanjem Presvetom Sakramentu u zavjetnoj kapeli koje će predvoditi bogoslovi Varaždinske biskupije. Molit će se za duhovna zvanja u Crkvi u Hrvata te za očuvanje vjernosti i moralnosti u hrvatskim katoličkim obiteljima. U 15 sati slijedi Križni put, a potom i blagoslov hodočasnika s Presvetim Sakramentom uzduž glavne staze. Od 17 sati u župnoj će se crkvi moliti krunica Božanskog Milosrđa, a prije svečane mise zahvalnice uz blagoslov hodočasnika u župnoj crkvi u 19 sati pjevat će se Pohvale Svetoj Krvi, litanije i Večernja.

“Dani ludbreške Svete nedjelje” jedna je od najvećih vjerskih manifestacija u Hrvatskoj. Temelji na dugoj tradiciji hodočašća u jedinstveno svetište u Hrvatskoj, utemeljeno ukazom Pape Leona X. još 1513. godine. Njegovom bulom priznata je i potvrđena čudesna pojava Krvi Kristove koja se zbila 1411. godine u kapelici današnjeg dvorca Batthyany te od tada započinju i hodočašća u ludbreško svetište, a relikvija se i danas čuva i može razgledati.