Za iznimno dobro zdravlje tradicija preporučuje savršeni četverac: češnjak, luk, hren i kiseli kupus.
Ljekoviti sastojci ovih namirnica jamčili su odlično zdravlje i izvrstan imunitet našim precima koji su, unatoč oskudnim životnim uvjetima, uspješno odolijevali brojnim bolestima. Osobito je to došlo do izražaja u zimskim mjesecima, kada su uspješno savladavali viroze i gripu, piše vecernji.hr.
Kiseli kupus tjera bolesti
Jedite kiseli kupus, sačuvajte zdravlje! On je zlatna riznica vitamina C, gotovo svih minerala i vrijednih sastojaka koji tjeraju sve bolesti. Odličan je čistač organizma pa ga i nutricionisti obvezno preporučuju uz svinjsko meso. Diuretik je, štiti od opasnih bolesti, sprečava starenje, a rasol pomaže rad žuči i snižava šećer. Stari narodni recept glasi - jedite dnevno barem 200 grama sirovog kiselog kupusa (možete ga začiniti s malo maslinova ulja) i bit ćete puni snage. Virusi će vas zaobilaziti u širokom luku.
Luk za zdrave žile
Da biste ostali zdravi, spriječili nastanak ugrušaka i šećerne bolesti, valja jesti luk svaki dan. To je preporuka naših baka koje su posebno preporučivale mladi luk. Danas je to potvrdila i znanost.
Hren
Ima izrazita ljekovita svojstva: ubija viruse, bakterije i gljivice, učinkovit je kod prehlade i gripe, čisti začepljene sinuse. Ljekovit je za grlo. Obiluje vitaminima i mineralima.
Češnjak ubija viruse
Naši su stari znali - češnjak je lijek za sve bolesti. Koristili su ga u liječenju rana, bolesti srca, ospica, tumora, prehlade i gripe. Znanost je potvrdila da ima antivirusna, antibakterijska i fungicidna svojstva. Snažan je antioksidans i jača imunitet. Znanstvena istraživanja pokazuju da je dobar pri liječenju dijabetesa, raka i bolesti srca. snižava kolesterol i krvni tlak te sprečava moždani udar.
Svaku večer prije spavanja osoba oboljela od astme trebala bi popiti čašu mlijeka u kojoj su se kuhala tri češnja češnjaka. To će joj, jamči narodno iskustvo, spriječiti napadaje astme.