PETRIJANEC U Ulici Đure Basaričeka u Majerju obnovit će se i proširit kolnik te izgraditi nogostup Foto: Ilustracija/Općina Petrijanec

PETRIJANEC U Ulici Đure Basaričeka u Majerju obnovit će se i proširit kolnik te izgraditi nogostup

VV | 8.11.2023. u 16:44h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Petrijanec je 27. siječnja ove godine građevinsku dozvolu za rekonstrukciju nerazvrstane ceste NC 1-028: Ulica Đure Basaričeka, dok je pravomoćna postala 14. veljače. Planirani zahvat se izvodi na postojećim k.č.br.40 i 234/2, k.o Majerje. Ukupna duljina planiranog zahvata iznosi 369 metara, a zahvat započinje s južne strane na spoju s državnom cestom D2, a završava na sjeveru kod spoja na Radničku ulicu, izvijestili su iz Općine Petrijanec.

Promet Ulicom Đure Basaričeka trenutno se odvija po kolniku prosječne širine 4 metara s uređenim i neuređenim, odnosno zapuštenim bankinama, s vidljivim pukotinama i udubinama u asfaltu. Kao takvi, kolnik je neadekvatan za sigurno i kvalitetno odvijanje prometa. Nogostupa nema, pa se promet pješaka odvija po kolniku ili neuređenoj bankini, što predstavlja opasnost za sve sudionike u prometu. Koridor ceste je minimalno 12 metara širine, a s obje strane kolnika, na dionici ulice od spoja sa D2 pa u smjeru sjevera, omeđen je ogradama i postojećim stambenim i gospodarskim objektima.

1699355515156.jpg

Ukupna duljina planiranog zahvata iznosi 369 metara, s proširenjem kolnika na širinu 5,5 metara i izgradnjom nogostupa, širine 1,5metara, što ukupno s bankinom iznosi 7,5 metara širine. S obzirom na postojeće stanje kolnika i na potrebe proširenja kompletne ceste predviđa se potpuno uklanjanje asfalta, sanacija postojećeg tampona i izvedba novog u sektoru proširenja i nogostupa, a predviđena je i djelomična redviđena je djelomična korekcija osi ceste. Za odvodnju oborinske vode na predmetnoj cesti planira s izvedba slivnika, revizionih okana i oborinske kanalizacije, s ispustom prikupljene vode u okolni teren preko upojnih bunara, a koji se planiraju izvesti na predmetnim parcelama.

1699355515138.jpg

- U travnju 2019. godine rekonstruirana je i obnovljena Radnička ulica koja se nadovezuje na Ulicu Đure Basaričeka, a za projekt "Radnička ulica u Majerju – rekonstrukcija ceste“, odobreno je 315.000 kuna za projekt od strane Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Realizacija je to bila projekta prema zahtjevu za sufinanciranje projekata za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2019. godini. Ukupna vrijednost rekonstrukcije Radničke ulice radova iznosila je 2.562.284,49 kuna. Iduće ćemo godine prijaviti rekonstrukciju ulice Đure Basaričeka na sufinanciranje resornih Ministarstva i krenuti u realizaciju rekonstrukcije još jedne ulice - najavio je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.