OPG FRUK U Viničnu u općini Visoko proizvode svježi sir i vrhnje na tradicionalni način

| 8.1.2018. u 15:14h | Objavljeno u Našim krajem

Dok sve više obitelji odustaje od proizvodnje mlijeka te radije odlazi na rad u inozemstvo, mladi bračni par iz Vinična u općini Visoko, Melita(31) i Dragutin Fruk (30), odlučili su ostati raditi „na zemlji“. Bez obzira na teška vremena u mljekarstvu, žele se i dalje baviti poljoprivredom, odnosno stočarstvom, a u svom su se poslu usredotočili na pravljenje sira, kojeg imaju čak osam vrsta.

Možda ima budućnosti

- Prije dvije godine, kako je otkupna cijena mlijeka sve više padala, odlučila sam na svoje ime pokrenuti malo poljoprivredno gospodarstvo, ali ne ono koji će se baviti prodajom mlijeka, već prodajom sirevima. Naime, budući da prodaja mlijeka nije išla, odnosno nije se od nje moglo živjeti, odlučili smo proizvodnju usmjeriti na pravljenje svježeg sira i vrhnja, i to na tradicionalni način. S vremenom smo počeli i isprobavati novine pa danas radimo i sedam vrsta kuhanog sira – objašnjava mlada vlasnica OPG-a, koja zajedno sa svekrom Matom i svekrvom Ljubicom radi na gospodarstvu.

U posao se, naravno, uključuje i suprug Dragutin, koji trenutno još radi u autoprijevozništvu, ali kada naprave siranu, svi će još ozbiljnije prionuti poslu za koji u obitelji Fruk kažu da možda ima budućnosti.
Od dvanaest krava dnevno dobe 200 litara mlijeka, a od toga naprave 40-ak sireva dnevno.

- Imamo osim svježeg sira i nepasteriziranog vrhnja, čak osam kuhanih vrsta, a to su obični kuhani sir, kuhani dimljeni sir, dimljeni sir s tucanom paprikom, bučinim košticama, orasima, vlascem, češnjakom i paprom - nabraja Melita, dodajući da uz to pravi i putar na tradicionalni način u tunji.

- Svijest se danas polako mijenja pa do značaja dolaze domaći sirevi i mlijeko, a kako sve radimo na tradicionalni način, nije bilo problema oko pronalaska kupaca – objašnjava Melita, dodajući da joj više zadaju glavobolje kapaciteti, koji su im postali pretijesni.

Rad bez odmora

- Za sada ne razmišljamo o širenju ponude, vidjet ćemo hoćemo li dobiti sredstva ili ne – objašnjavaju u obitelji, negodujući da se sve potpore dugo čekaju, treba puno papirologije koja je nedorečena i samo zadaje čovjeku glavobolje.

Naime, prije godinu dana prijavili su svoj OPG na natječaj na Mjeru 6 za dobivanje namjenskih sredstava iz EU fondova, kojim bi izgradili i opremili siranu, koja im je prijeko potrebna. Trenutno su u fazi čekanja konačnih rezultata, mada su prijevremeni objavljeni. Ta faza može trajati još neko vrijeme, a čekanja im je već sada dosta jer već su jednom bili odbijeni, i to zato što su pali ispod razine isplate sredstava.

Kako uspijeva bračni par Fruk, dok sve više mladih bježi sa sela, pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u