Projekt traje 30 mjeseci, a deset gerontodomaćica moći će biti zaposleno 24 mjeseca Foto: Općina Petrijanec

Općini Petrijanec više od dva milijuna kuna za projekt “Zaželi”

M.P./Varaždinske vijesti | 3.8.2018. u 09:08h | Objavljeno u Našim krajem

Više od dva milijuna kuna iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava stiže Općini Petrijanec za projekt “Zaželi - pomoć u zajednici za starije osobe”.

Riječ je o projektu u sklopu kojeg će se deset nezaposlenih žena s područja općine osposobiti i skrbiti o nekoliko desetaka samačkih domaćinstava također na području općine.

Projekt, ukupne vrijednosti 2.179.448 kuna, Općina provodi u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Varaždin te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin, a načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec je ugovor o dodjeli sredstava s resornim ministrom Markom Pavićem potpisao protekli ponedjeljak, 30. srpnja, u Ravnoj Gori. Inače, projekt traje 30 mjeseci, a deset gerontodomaćica moći će biti zaposleno 24 mjeseca.

- Projektom će se obrazovati, odnosno osposobiti i uključiti na tržište rada 10 žena starijih od 50 godina, s nižim stupnjem obrazovanja i otežanim uvjetima zapošljavanja. Uz smanjenje nezaposlenosti, projekt će ujedno doprinijeti i borbi protiv siromaštva te prevenciji prerane institucionalizacije i poboljšanju kvalitete života osoba starije životne dobi, osoba u nepovoljnom položaju te osoba s invaliditetom s područja općine kroz pružanje potpore i podrške u svakodnevnom životu - pojasnio je Posavec.

Općina za provođenje spomenutog projekta neće morati osigurati dodatna sredstva u proračunu budući da se sredstva za zapošljavanje te pomagala za gerontodomaćice poput bicikala i ostale opreme u potpunosti financiraju iz ovog projekta.

- Trudili smo se što bolje napisati ovaj projekt i jako smo zadovoljni što smo dobili sredstva od ministarstva. Ovo je s jedne strane odlična prilika da se žene zaposle, a s druge strane da pomognu i našim starijim sumještanima - rekao je Posavec.

Inače, osim deset žena i njihovih primanja, u projektu će se zaposliti još dvije osobe - jedna za vođenje projekta, a druga kao administrator projekta.

rsz_20180730_111934.jpg

rsz_20180730_123637.jpg

rsz_20180730_123936.jpg

Označeno u