Općini Maruševec i ove godine dodijeljena najviša nagrada za transparentnost

Varaždinske vijesti | 6.7.2023. u 15:13h | Objavljeno u Našim krajem

Priznanje Instituta za javne financije u Kući Europe preuzeo je načelnik Mario Klapša

Institut za javne financije i ove je godine analizirao i ocijenio transparentnost i otvorenosti lokalnih proračuna, obuhvativši u njemu sve hrvatske županije, gradove i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna.

U istraživanju koje su podržali Hrvatska zaklada za znanost, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova i Janaf, uočeno je da se prosječna transparentnost proračuna općina u Hrvatskoj iz godine u godinu poboljšava te u ovom ciklusu iznosi 4,5.

Na predstavljanju istraživanja u zagrebačkoj Kući Europe su uz predstavnike Instituta za javne financije sudjelovali i državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina te glavna državna rizničarka Danijela Stepić uz brojne župane, načelnike i gradonačelnike.

Općini Maruševec ponovo je dodijeljena najviša ocjena zbog javne i transparentne objave svih traženih proračunskih dokumenata, a Priznanje je preuzeo načelnik Mario Klapša.

-Ovo peto Priznanje Općini Maruševec od strane Instituta za javne financije ne znači da samo objavljujemo potrebne proračunske dokumente, već da se, između ostalih, pridržavamo i Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija, što prema istraživanju i dalje nije slučaj u svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj. Veseli i ovogodišnja „petica“ no moram istaknuti kako je potpunu transparentnost Općina Maruševec postigla prošle godine kada smo omogućili građanima kroz web-aplikaciju uvid u isplate iz općinskog Proračuna. Građani imaju pravo znati na što se ulažu općinska sredstva, a vlast koja pošteno radi nema što skrivati, istaknuo je tom prilikom načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Transparentnost proračuna ocjenjivana je brojem objavljenih proračunskih dokumenata što ujedno podrazumijeva dostupnost dobivanja potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu te omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca, kao i različite oblike sudjelovanja u donošenju odluka o prikupljanju i raspodjeli proračunskih sredstava.

Da se u području transparentnosti u zadnjih 11 godina učinio veliki iskorak uz Institut za javne financije potvrdila je i glavna državna rizničarka u Ministarstvu financija Danijela Stepić, koja je dobitnicima čestitala i uručivala Priznanja.

Za proračunsku transparentnost Varaždinske županije Priznanje je preuzeo župan Anđelko Stričak.

Istraživanje transparentnosti proračuna proveli su Mihaela Bronić, Katarina Ott, Miroslav Petrušić, Simona Prijaković i Branko Stanić, a kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut za javne financije objavio je interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici te je ona dostupna na stranici www.ijf.hr.