Općina Visoko nakon deset godina napokon dobila cestu vrijednu milijun kuna

N.P./VV | 29.12.2017. u 19:09h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

- Nakon deset godina mukotrpnog traženja sredstava i izvor financiranja uspjeli smo završiti projekt koji je vrijedan za našu općinu, za naše mještane - rekao je načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković na današnjem otvaranju novouređene nerazvrstane ceste.

- Uredili smo oko 2,5 kilometara nerazvrstane ceste koje prolazi kroz ovaj naš pitomi kraj, vinogorje, čime ćemo žiteljima i vlasnicima nekretnina u ovom dijelu olakšati dolazak do njihovih parcela. Ujedno nam skraćuje poveznicu s autocestom u Brezničkom Humu - rekao je načelnik Mateković dodavši da se radi o gotovo 4 kilometra kraćem pristupu autocesti

Vrijednost radova na uređenju prometnice u naselju Vinično, kroz vinogorje Čerijenec, je oko 1,1 milijun kuna. Radi se o dionicama Kračevec- Radešić s dva kraka, te Vinično-Lendava- Čerijenec, ukupne dužine 2574 metra i širine asfalta 2,75 metara. Izvoditelj radova bio je Colas Hrvatska.

- Investicija je oko 1,1 milijun kuna što ne bismo mogli ostvariti iz svojih sredstava. Zahvaljujem Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na čiji smo se program održivog razvoja lokalne zajednice javili s ovim projektom. Odobreno nam je 700 tisuća kuna, dok su vlasnici nekretnina sufinancirali sa 157 tisuća kuna, a udio Općine je oko 250 tisuća kuna - kazao je načelnik.

Zadovoljan konačnom realizacijom projekta bio je i saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je istaknuo da je Općina Visoko jedna od najsiromašnijih, ne samo u Varaždinskoj županiji, nego i u državi.
- Prije deset godina počelo se s projektom, s geodetskim izmjerama i pripremom, međutim zbog nedostatka financijskih sredstava čekalo se svih ovih godina da se projekt realizira. Zaista me veseli da smo ga sada realizirali - izjavio je Stričak naglasivši turističko-gospodarski potencijal tog kraja.
- Ovdje je doslovno netaknuta priroda, na pola sata od Zagreba. Ovo je velik potencijal da naši OPG-ovi i ovaj kraj počinju razmišljati o ulaganju u seoski turizam. Uz cestu su brojne stare kleti, graditeljska baština koju je moguće adaptirati i pripremiti za tu vrstu posjetitelja - zaključio je saborski zastupnik.

Uz mještane, na otvorenju novouređene ceste bili su i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg te načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.

visoko 5

Označeno u