Općina Vidovec: Za izgradnju i uređenje infrastrukture više od 3,5 mil. kuna Foto: Općina Vidovec

Općina Vidovec: Za izgradnju i uređenje infrastrukture više od 3,5 mil. kuna

I.D./Varaždinske vijesti | 19.5.2017. u 16:31h | Objavljeno u Našim krajem

- Općina Vidovec oduvijek je osluškivala potrebe svojih mještana te ulagala znatna sredstva u uređenje prometne, komunalne i društvene infrastrukture. Samo ove godine krenulo se s izgradnjom infrastrukture čija je vrijednost preko 3,5 milijuna kuna - istaknuo je načelnik općine Vidovec Bruno Hranić misleći pritom na izgradnju etno kuće-kulturno-informativno-turističko-edukacijskog centra u naselju Domitrovec, izgradnju novog mosta u naselju Prekno te na izgradnju novog i većeg parkirališta na mjesnom groblju u Vidovcu.

Etno kuća Domitrovec

Na mjestu nekadašnjeg društvenog doma Domitrovec, od ožujka ove godine počela je izgradnja replike autohtone "vidovečke hiže" s multifunkcijskom dvoranom koja će biti na raspolaganju učenicima, gospodarstvenicima, poduzetnicima i svim ostalim mještanima, a služit će i za održavanje raznih događaja poput seminara, konferencija, predavanja i slično. Dio kuće uredit će se kao stalni postav etno-zbirke koju je niz godina sakupljao KUD Vidovec i do sada nije bila primjereno zbrinuta i izložena. U sklopu etno kuće, kulturno-informativno-turističko-edukacijskog centra Domitrovec, kasnije će se zasaditi i vrt sa sadnicama Varaždinskog zelja i autohtonim voćkama. Radovi će trajati 18 mjeseci, a njihova vrijednost iznosi 2.491.234,99 kuna.

Regulacija vodotoka

U cilju sprječavanja poplava kakve su općinu pogodile 2014. godine, Općina Vidovec pokrenula je radove na regulaciji riječnog toka rijeke Plitvice i ostalih kanala pa su tako u ožujku ove godine započeli radovi na izgradnji pločastog propusta preko vodotoka Prekno u naselju Prekno ukupne vrijednosti 330.145,90 kuna. Radovi su završeni krajem travnja, a novim mostom povećat će se propusna moć te spriječiti moguća izlijevanja vodotoka Prekno uslijed jakih oborina.

U travnju je u suradnji s Hrvatskim vodama nastavljena regulacija potoka Tuža u naselju Tužno. Radovima vrijednosti 318.000 kuna obuhvaćena je dionica od mosta u Ulici Nikole Tesle do mosta na županijskoj cesti Varaždinske ulice u kojima je zbog slijevanja oborinskih voda iz Risnjačke, Vinogradske i Radničke ulice te Ulice Nikole Tesle uslijed kišnih razdoblja dolazilo do začepljenja i poplava obližnjih čestica.

U suradnji s Hrvatskim vodama dosad je uloženo oko 3 milijuna kuna u regulaciju riječnog toka Plitvice, Črne mlake, potoka Prekno te je očišćen i produbljen pružni kanal u naselju Tužno, a u ulici Nikole Tesle u Tužnom izgrađen je novi most veće propusne moći. Kako najavljuju iz Općine, s radovima će se nastaviti i dalje.

Parkiralište na mjesnom groblju

Prošle je godine Općina Vidovec otkupila dvije parcele uz mjesno groblje u Vidovcu, s ciljem njegova proširenja. U suradnji s mjesnim odborima, krenulo se u izradu potrebne projektne dokumentacije, a početkom ove godine i s izgradnjom novog parkirališta. Ovih dana radovi vrijedni ukupno 667.426,60 kuna uspješno su završeni, a mještani Općine Vidovec dobili su novo parkiralište sa 105 parkirnih mjesta, što će riješiti dugogodišnji problem parkiranja i prometnog začepljenja s obzirom da su dosad mještani prilikom posjeta mjesnom groblju morali svoje automobile parkirati uz rubove postojećih prometnica ili na parkirališta udaljena i do 400 metara od groblja što je za vrijeme većih blagdana i sprovoda izazivalo prometna začepljenja.

Označeno u