Općina Trnovec Bartolovečki dodjeljuje potpore za poticanje razvoja poljoprivrede

Varaždinske vijesti | 28.3.2024. u 16:38h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Trnovec Bartolovečki raspisala je Javni poziv za dodjelu bespovratne potpore male vrijednosti u poljoprivredi, kao mjere za poticanje razvoja poljoprivrede na području Općine Trnovec Bartolovečki za razdoblje od 2024. do 2026. godine.

Poziv se odnosi na dodjelu sredstava za čak deset mjera, pa se tako za očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluge maksimalno dodjeljuje 500 eura godišnje, dok se za mjeru cjeloživotno obrazovanje, koje se odnosi na edukacije poljoprivrednih proizvođača, najviše dodjeljuje 400 eura godišnje.

Za nabavu i postavljanje sustava za navodnjavanje ili sustava za zaštitu od tuče dodjeljuje se najviše 700 eura godišnje, dok se za nabavu novih ili modernizaciju postojećih plastenika ili staklenika dodjeljuje najviše 500 eura godišnje.

Za nabavu i postavljanje ograde za zaštitu nasada korisnik može najviše dobiti 500 eura godišnje, dok za poticanje uzgojno-selekcijskog rada Općina sufinancira 50 posto iznosa troškova umjetnog osjemenjivanja goveda, odnosno svinja za rasplod.

Potpore se dodjeljuju i za poticanje pčelarstva i to za zamjenu dotrajale i nabavu nove odgovarajuće opreme, za što je moguće najviše dobiti 700 eura, koliko se može dobiti i za nabavu šećera za prihranu pčela.

Najviše 500 eura može se dobiti za mjeru sufinanciranja osiguranja usjeva i nasada poljoprivrednim proizvođačima, dok se za mjeru sufinanciranja repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju može dobiti najviše 800 eura godišnje.

Posljednja mjera odnosi se na oslobođenje od obveze plaćanja naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske i Općine, odnosno zakupa.

Dodajmo da korisnik potpore u 2024. godini može ostvariti pravo na potporu samo po jednoj od navedenih mjera, s time da se u obzir ne uzima mjera oslobođenja od naknade zakupa. Korisnik potpore po ovom Programu je „jedan poduzetnik“ – poljoprivredno gospodarstvo upisano u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava sa sjedištem na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Općina je poziv raspisala kako bismo pomogli našim poljoprivrednicima o kojima uvelike ovisi naše gospodarstvo. Poziv se odnosi na čak deset mjera i vjerujem da se svaki od naših poljoprivrednika može pronaći bar u jednoj od tih mjera. Svjesni smo da se radi o zahtjevnoj gospodarskoj grani na koju puno puta naši poljoprivrednici nemaju utjecaja, bilo da ih zadesi tuča, suša, poplave ili pak preveliki troškovi održavanja. Cilj nam je pomoći im i omogućiti da nastave svoje poslovanje, da unaprijede svoje poslove, ali i da na neki način potaknemo ostale da se počnu baviti poljoprivredom – poručila je načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković.

Dodajmo da prijave za dodjelu potpore traju cijelu godinu, odnosno zaključno s 31. prosinca 2024. ili do iskorištenja planiranih sredstava u proračunu, dok se sve ostale potrebne informacije o javnom pozivu mogu pronaći na službenim internetskim stranicama Općine Trnovec Bartolovečki.