Iza KUD-a Vidovec uspješna godina, veliki planovi i za ovu godinu

Varaždinske vijesti | 5.2.2019. u 11:15h | Objavljeno u Društvo

Redovna godišnja sjednica skupštine Kulturno-umjetničkog društva Vidovec održana je u subotu u Društvenom domu u Nedeljancu.

Nakon pozdravne riječi predsjednika KUD-a Tome Svačka, izbora zapisničara i verifikacijske komisije, tajnica Ines Pavleković podnijela je izvješće o radu KUD-a za 2018. godinu.

Kako je istaknula, KUD Vidovec prošle je godine zabilježio 28 nastupa i gostovanja te je bio uspješan organizator manifestacija od velikog značaja u općini Vidovec i šire. Kroz djelovanje na očuvanju kulturne baštine, vidovečke narodne nošnje i tradicionalnih običaja vidovečkog kraja te kroz očuvanje tradicionalne pjesme i plesa na području općine, ali i izvan nje, stari običaji čuvaju se od zaborava i promiče se nasljeđe ovoga kraja. Osvrnula se i na tri manifestacije u organizaciji KUD-a, a to su Zeljarijada, Jurjevski krijesovi i Božićna priredba, te na nastup u Njemačkoj gdje su osvojili 2. mjesto za najbolje kulturno umjetničko društvo u kategoriji izvornog folklora od ukupno 17 društava.

- Smatram da smo rezultatima pokazali da dostojno predstavljamo cijeli svoj kraj, Varaždinsku županiju i Hrvatsku kako u svojem okruženju tako i van granice, gdje širimo tradiciju i prenosimo ne samo znanje već i ljubav prema tradiciji na mlađe naraštaje. Da bi nastavili takvim rezultatima potreban nam je i dalje veliki poticaj roditelja, prijatelja, suradnika i okoline. Potrebna je sloga i puno odricanja da se uvijek stvara nešto čime se možemo ponositi - zaključila je Pavleković.

Prezentirana su i financijska izvješća i planovi za 2019., a nakon prihvaćanja izvješća, predsjednik društva Tomo Svačko prezentirao je planove rada društva za 2019. godinu.

- I dalje planiramo raditi na očuvanju kulturne baštine, tradicije i običaja. Zadali smo si velike planove, puno rada i odricanja, ali dok postoji ljubav prema nečemu, ništa nije nemoguće. Želim svim članovima puno uspjeha u ovoj godini i zahvaljujem voditeljima sekcija, članovima i svima ostalima koji na bilo koji način daju podršku radu društva - zaključio je Svačko.

Uz članove KUD-a Vidovec i voditelje sekcija, skupštini su nazočili su predstavnici Vatrogasne zajednice i udruga s područja općine Vidovec, sponzori i suradnici. Prisutni gosti u svojim su pozdravnim riječima iskazali zadovoljstvo radom društva i dali podršku daljnjim planovima.

kud_vidovec_01.jpg

kud_vidovec_02.jpg

kud_vidovec_03.jpg

kud_vidovec_04.jpg

kud_vidovec_05.jpg

kud_vidovec_06.jpg

kud_vidovec_07.jpg

kud_vidovec_08.jpg

kud_vidovec_09.jpg

kud_vidovec_10.jpg

kud_vidovec_11.jpg