OPĆINA CESTICA Green – in projekt uspješno priveden kraju

Varaždinske vijesti | 12.3.2024. u 11:58h | Objavljeno u Našim krajem

Završnom konferencijom održanom 24. veljače u Kulturnom centru Cestica predstavljena je djelotvornost projekta namijenjena uključenju svih osoba za zeleniju budućnost.

Sudionicima je prezentiran cjelokupni rad projekta, njegovi ciljevi i konačni rezultati. Green – in projekt proveli su udruga Život i radost iz Općine Cestica te talijanska općina Cavriago, no doprinijele su i mnoge vanjske organizacije koje doprinose inkluziji osoba s invaliditetom te djece s teškoćama u razvoju.

Nakon edukacija volontera, različitih radionica, zelenih akcija i zajedničkih druženja s talijanskim partnerima, projekt je zaključen s važnom porukom – svi smo jednaki!

Konferencija je započela uvodnim govorom predsjednice udruge Žir, Irene Jamnik, a zatim je uslijedio kulturno – glazbeni dio. Erik Vrbanec, student zagrebačke Muzičke akademije, oduševio je prisutne svojim sposobnostima sviranja trube.

Usprkos sljepoći, Erik je iskoristio svoj potencijal i ulagao u svoj napredak, dajući na znanje da teškoća ne mora biti prepreka. Svi prisutni mogli su se uvjeriti u izazove rada s osobama s invaliditetom, uključivši se u različite igre, poput Rubikove kocke i domina za slijepe te slabovidne osobe. Isto tako, sudionici su se iskušali u kretanju prostorom pomoću bijelog štapa te invalidskih kolica.

Odabrani izazovi prikazali su s čime se osobe s invaliditetom svakodnevno suočavaju. Predstavljena je provedba projekta te njegovi učinci, a talijanski i hrvatski volonteri primili su certifikate za odrađenu edukaciju te pružanje pomoći.

Kraj konferencije obilježen je potpisivanjem sporazuma o suradnji projektnih partnera s ciljem provedbe sličnih projekata, poboljšanja rezultata te osnaživanja mladih kao aktivnih građana za potporu osobama s invaliditetom.

Iako je projekt završen, potrebno je nastaviti podizati razinu društvene svijesti o uključenju svih osoba u svakodnevne aktivnosti. Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju mogu na svoj svojstven način doprinijeti zajednici, a na nama je pružiti im osjećaj prihvaćenosti te smanjiti predrasude.