Održana prva radna sjednica Općinskog vijeća Trnovca Bartolovečkog

| 19.7.2017. u 08:05h | Objavljeno u Našim krajem

Općinsko vijeće Trnovca Bartolovečkog sinoć je, na prvoj službenoj sjednici u ovom sazivu, za drugog potpredsjednika Vijeća izabralo HSS-ovog Božidara Tuđana iz redova oporbe. Podsjetimo za prvog je potpredsjednika na konstituirajućoj sjednici izabran Božidar Poljanec s liste HNS-SDP-HSU dok je predsjednik Vijeća i u ovom sazivu HNS-ov Mario Sačić.

Vijećnici su raspravljali o stanju nezaposlenosti, izvješću o poslovanju tvrtke Varkom te izvješću Instituta za javne financije vezano za proračunsku transparentnost. Povoljna kretanja što se tiče nezaposlenosti na području Općine Trnovec Bartolovečki nastavljena su i u drugom kvartalu ove godine.

Prema informacijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Varaždin, o kojima su na sjednici raspravljali vijećnici, trend pada nezaposlenosti nastavio se u periodu od ožujka do svibnja. Tako je u ožujku na području Općine bilo 157 nezaposlenih, mjesec dana kasnije njih 155, da bi u svibnju, što su i posljednji službeni pokazatelji, bilo 144 nezaposlenih osoba.

Iako podaci za lipanj nisu obrađeni, po riječima načelnika Općine Zvonka Šameca, oni ukazuju na još bolju situaciju jer je nezaposlenih u Općini 133. Dodajmo da je prije četiri godine broj nezaposlenih bio 537.

Raduje daljnji trend smanjenja nezaposlenosti u našoj Općini što znači da smo i dalje u samo vrhu županije, ali i regije, kada je u pitanju ovako malen postotak nezaposlenosti. Ono što je zadatak pred nama svima da plaće nastave rasti i da što prije dostignemo državni prosjek. Istine je da to prije svega ovisi o poslodavcima, no ovakvo smanjenje nezaposlenosti dobar je napredak u tom smjeru – izjavio je Šamec.

Varkom je u prošloj godini poslovao pozitivno i ostvario dobit u iznosu od 933 tisuće kuna. U prošloj godini rasli su i prihodi koji su iznosili 106,6 milijuna kuna dok su rashodi bili 105,7 milijuna.

Pozitivan rezultat i dobit glavni su argument zašto su vijećnici Općine Trnovec Bartolovečki dali zeleno svjetlo za izvješće o poslovanju Varkoma za prošlu godinu. Jedan od razloga za pozitivnu ocjenu je i partnerski odnos Općine i Varkoma koji su u proteklih nekoliko godina realizirali projekte na području Općine vrijednih desetke milijuna kuna. Ovdje posebno treba istaknuti konačno dovršenje izgradnje kanalizacijske mreže za naselje Trnovec zahvaljujući čemu je oko 800 kućanstva dobilo mogućnost priključenja na kanalizacijsku mrežu – zaključio je Šamec.

Što se tiče proračunske transparentnosti Općina je u ovoj godini dobila ocjenu 4 što je napredak u odnosu na dvije prethodne godine kada je ta ocjena iznosila 3. Inače, maksimalna ocjena je 5. Ocjena transparentnosti dobiva se na temelju javno objavljenih dokumenata vezanih uz proračun.

Trebala je biti ocjena 5. Postupali smo po svim pravilima objavljivana, no na jednoj objavi nije napisan točan naziv na što se ona odnosi. To ćemo napraviti iduće godine kada ćemo sigurno dobiti maksimalnu ocjenu 5 – rekao je Šamec.