Obilježavanje Međunarodnog dana bubrega u Lepoglavi: Predavanje o bolestima bubrega Foto: VV arhiva / ilustracija

Obilježavanje Međunarodnog dana bubrega u Lepoglavi: Predavanje o bolestima bubrega

Varaždinske vijesti | 13.3.2019. u 13:01h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom Međunarodnog dana bubrega, kojim se u svijetu svake godine želi podići svijest o važnosti bubrega, tog čudesnog organa koji ima ključnu ulogu u održavanju života, te širiti spoznaju o tome da su bubrežne bolesti česte, opasne i lječive, Dijabetičko društvo Lepoglava u suradnji s Udrugom umirovljenika Lepoglava organizira predavanje na temu "Bolest bubrega osoba sa šećernom bolesti".

- O problemima i bolestima bubrega govori se vrlo malo, iako broj oboljelih kod nas i u svijetu neprekidno raste, čemu pridonose debljina, dijabetes i hipertenzija - pandemijske bolesti trećeg milenija i glavni uzroci disfunkcije bubrega. No, to ne mora biti tako jer, kad je o bubrezima riječ, postoje mjere prevencije kojima bi se broj novooboljelih mogao znatno smanjiti - ističu iz Dijabetičkog društva Lepoglava.

Koje bolesti najčešće prijete tom vitalnom organu i kako se mogu spriječiti svi zainteresirani mogu saznati od dr. med. spec. obiteljske medicine Gordane Županić.

Predavanje će se održati u Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca u Lepoglavi u četvrtak, 14. ožujka, s početkom u 19 sati.