Novomarofsko vijeće izglasalo novosti u prikupljanju smeća

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Gradsko vijeće Novog Marofa donijelo je odluku o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada na području grada Novog Marofa na sjednici održanoj u utorak u KC Ivan Rabuzin.

Ovom odlukom definiraju se i kriteriji obračuna količine otpada, veličina i druge karakteristike spremnika za prikupljanje otpada, najmanja učestalost odvoza otpada, obračunska razdoblja kroz kalendarsku godinu, kao i područje pružanja javne usluge.

- Riječ je o usklađivanja s Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom koja je stupila na snagu 1. studenoga prošle godine. Nova uredba za cilj ima smanjenje ukupne količine mješovitog komunalnog otpada te podizanje razine svijesti o nužnosti razvrstavanja otpada te očuvanja prirode i okoliša – istaknuo je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač uoči donošenja odluke.

Gradsko vijeće Novog Marofa ujedno je prihvatilo i Odluku o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada na području grada.

- Učestala kontrola stanja spremnika za komunalni otpad, postavljanje znakova upozorenja o zabrani odbacivanja , redoviti godišnji nadzor s ciljem utvrđivanja postoje li lokacije gdje se nedozvoljeno odbacuje otpad, mogućnost prijave takvih slučajeva, kao i distribucija letaka o pravilnom načinu zbrinjavanja otpada, samo su neke od mjera koje je Gradsko vijeće prihvatilo a koje bi trebale spriječiti ilegalno odbacivanje otpada – pojasnio je Jenkač.

Gradsko vijeće donijelo je i izmjene i dopune Statua grada Novog Marofa te izmjene i dopune Poslovnika o radu Gradskog vijeća. Riječ je o usklađivanju s nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Osim usklađivanja sa novim zakonom izmjene poslovnika idu i za time da unaprijede kvalitetu rada Gradskog vijeća.

- Jedan od primjera je izmjena prema kojoj se amandmani više neće moći predlagati na samoj sjednici već dva dana ranije, kako bi i stručne službe mogle proučiti amandmane, ali bi i vijećnici mogli kvalitetnije raspravljati o njima. Sličnu odluku u svom poslovniku o radu imaju gotovo sva vijeća, primjerice Vijeće grada Varaždina, zatim Skupština Varaždinske županije, gradovi Koprivnica i Križevci, kao i mnogi drugi u našem okruženju – pojasnio je Jenkač. Nakon rasprave, izmjene Statuta i Poslovnika dobile su podrške većine okupljenih vijećnika.

Novomarofski gradski vijećnici prihvatili su i prijedlog Odluke o početku izrade Programa zaštite divljači na području grada te su na sjednici imenovani i novi članovi Upravnih vijeća Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.