Novomarofski vijećnici izglasali rebalans, 19. rujna proglašen Danom branitelja

J.Š./Varaždinske vijesti | 26.7.2018. u 11:12h | Objavljeno u Našim krajem

Budući da će u Novi Marof s nacionalne razine stići nove investicije Gradsko je vijeće na jučerašnjoj sjednici donijelo izmjene proračuna kojima je proračun povećan za gotovo 5,4 milijuna kuna i sada iznosi 76,47 milijuna. Kako je pojasnio gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač (HDZ), podnijeto je više prijava na javne pozive i natječaje, nakon čega su odobrena dodatna sredstva iz ministarstava i fondova.

- Budući da nismo imali planirane sve te projekte prilikom donošenja proračuna, morali smo donijeti izmjene i dopune proračuna, kako bi sve investicije bile planirane u proračunu. Kao što je vidljivo, proračun je ukupno povećan za 5,39 milijuna kuna – pojasnio je Jenkač, dodajući da se najveći dio povećanja odnosi na dobivena sredstva za energetsku obnovu zgrade novomarofskog dječjeg vrtića.

- Radi se o iznosu od 3,95 milijuna kuna. Nešto više od pola milijuna kuna povećana je stavka za izgradnju lifta u zgradi u kojoj je gradska uprava, s ciljem povećanja pristupačnosti gradskih službi osobama s invaliditetom. Osigurano je i dodatnih 250.000 kuna za uređenje društvenih domova, što znači da je ove godine u tu svrhu u proračunu ukupno osigurano 2,55 milijuna kuna. Također, osigurano je i dodatnih 600.000 kuna za izgradnju reciklažnog dvorišta dok je za izgradnju i proširenje javne rasvjete, u proračunu predviđeno dodatnih 400.000 kuna - naveo je Jenkač.

Izmjene proračuna dobile su podršku većine u Gradskom vijeću, kao i izvješće o izvršenju proračuna za proteklu godinu iako je oporba koju čine SDP i HNS imala prigovor zbog minusa od 2,5 milijuna kuna koji, kako kažu, i dalje nije smanjen. Naveli su i da se previše sredstava troši u nepotrebne svrhe kao što je promocija.

Inače, kako je rečeno na sjednici Gradskog vijeća, u prošloj su godini ostvareni prihodi od 20,8 milijuna kuna, čime je to jedno od najvećih izvršenja proračuna u posljednjih nekoliko godina.

- Izražavam zadovoljstvo ovako visokim izvršenjem proračuna što nije bio slučaj unazad više godina, kao i visokim indeksacijama. To je samo potvrda da su projekti, koji su predviđeni proračunom i realizirani – pojasnio je Jenkač te dodao da je velika većina proračunskih stavki realizirana i da grad Novi Marof dugo nije imao ovakvo izvršenje proračuna.

Uz izglasan prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Novog Marofa za 2017. godinu, prijedlog Odluke o prihvaćanju Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna za 2017. godinu, Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada za 2018. godinu te projekcije za 2019. i 2020. godinu, Gradsko je vijeće jednoglasno donijelo odluku da se 19. rujna proglasi Danom branitelja Grada Novog Marofa.

- U konzultacijama i dogovoru s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje djeluju na području Grada Novog Marofa, predlažem da se Danom branitelja proglasi 19. rujna, kao dan oslobođenja velikog vojnog skladišta Varaždin Breg – Banjšćina, u kojem su ključnu i odlučujuću ulogu imali upravo hrvatski branitelji s područja tadašnje Općine Novi Marof – pojasnio je prijedlog Jenkač.