Novi režim odvoza miješanog komunalnog otpada na području Mjesnog odbora Novi Marof

Varaždinske vijesti | 17.7.2018. u 15:06h | Objavljeno u Našim krajem

Do 2023. sve općine i gradovi u Hrvatskoj, pa tako među njima i Grad Novi Marof, trebaju smanjiti količine miješanog komunalnog otpada za 50 posto. Riječ je o direktivi Europske komisije i obvezi koju je preuzela RH-a. Kako bi se dostigao taj cilj već ranije mještanima Novog Marofa omogućeno je razvrstavanje otpada na "kućnom pragu" i samim time smanjenje ukupne količine miješanog komunalnog otpada.

– Osim spremnika za miješani komunalni otpad, našim sugrađanima već je nekoliko godina omogućeno da se posebno razvrstava otpad u plave, žute te narančaste vreće ovisno o vrsti otpada. Također, postavljeni su i kontejneri za prikupljanje otpadnog stakla te kontejneri za baterije, električni i elektronički otpad. Sve to radimo s ciljem da se smanji ukupna količina miješanog komunalnog otpada. Cilj je do 2023. smanjiti za 50 posto. U
ovom trenutku smo na 20-ak posto – kazao je direktor Novokoma Marinko Hođa, ing. građ.

– Smanjenje ukupne količine miješanog komunalnog otpada neminovno znači i manje količine tog otpada u spremnicima te manji broj odvoza. Nakon što se već niz godina dva puta mjesečno odvozi miješani komunalni otpad iz svih mjesnih odbora na području Grada Novog Marofa, izuzev samog Mjesnog odbora Novi Marof, od 1. kolovoza takav režim odvoza otpada uvest će se i na području tog najvećeg mjesnog odbora točnije samog Novog Marofa – najavio je Hođa.

Direktor Novokom ponovio je da se radi o izjednačavanju svih dijelova grada Novoga Marofa, ali i da je konačni cilj razvrstavanjem otpada znatno smanjiti njegove količine koje odlaze na konačno zbrinjavanje. Dodao je da i veći gradovi poput Varaždina, ali i drugi gradovi te općine u Varaždinskoj županiji, uvode ili su uveli odvoz dva puta mjesečno što je ujedno i namjera nove Uredbe o gospodarenju otpadom.

– Miješanog komunalnog otpada u spremnicima treba biti sve manje, a ostale vrste otpada koje idu u daljnju obradu treba biti sve više – zaključio je Hođa.

Novi režim odvoza otpada u Novom Marofu, dva puta mjesečno, uvodi se od 1. kolovoza ove godine.