NOVI MAROF Proslavite Vincekovo u Oštricama, a možete se i razgibati prije fešte Foto: VV arhiva / ilustracija

NOVI MAROF Proslavite Vincekovo u Oštricama, a možete se i razgibati prije fešte

Varaždinske vijesti | 19.1.2024. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga vinogradara i voćara "Pinta" Novi Marof i ove godine organizira proslavu blagdana sv. Vinka na otvorenom, uz tradicionalno okupljanje i druženje članova udruge te svih dobrodošlih građana.

Vincekovo će se obilježiti u subotu, 20. siječnja s početkom u 12 sati, u Oštricama - na Curlevi, u vinogradu Vukalović.

Program počinje blagoslovom vinograda i vinogradara u crkvi u Oštricama, koji će predvoditi velečasni Mihael Čavlek, župnik župe Oštrice. Nakon blagoslova slijedi prigodna ceremonija rezidbe trsa prema Križevačkim štatutima u vinogradu Nedeljka Vukalovića, koju će predvoditi ceremonijal mešter Krunoslav Čolo.

Slijedi veselica uz glazbu sastava "Fiškali" te jelo i piće - vinski gulaš, kobasice i jeger na ražnju te kuhano i svježe vino - kojim udruga "Pinta" tradicionalno časti svoje članove i goste. Nastupit će i marofski kuburaši "Grebengradske haramije" sa svojim glasnim pucanjem.

Organizatori su pripremili prigodne čaše te kriglice za kuhano vino s natpisom "Vincekovo 2024. Oštrice - na Curlevi", koje će se prodavati po cijeni od 5 eura, a njihovom kupnjom stječe se pravo na besplatnu konzumaciju jela i pića.

Vincekovo_Novi_Marof__17_vv_arhiva_.JPG

- Samo u slučaju izuzetno lošeg vremena (snježna vijavica, neprohodni putevi), druženje će se odgoditi - napominju iz udruge Pinta.

A za sve one koji se prije proslave žele malo razgibati, planinarska sekcija udruge Mladi za Marof poziva na planinarski pohod koji počinje istog dana, u 9 sati u izletištu Lužec, a završava oko podneva u goricama gdje se slavi Vincekovo.

- Vodiči ovog pohoda su lokalni zaljubljenici u Varaždinsko-topličko gorje, koji su nam pripremili rutu bogatu raznim zanimljivostima! Moći ćete uživati u pogledu s vidikovaca, vidjeti sedrene slapove, kanjone, izvore, razne stijene pa i misteriozni čep! Ruta je dužine 8 km, preporučamo da uzmete dobru obuću - poručili su iz udruge Mladi za Marof.

mzm_pohod_najava_18012024.jpg