Brojni dokumentarci u svibnju u Pučkom otvorenom učilištu u N. Marofu

J.Š./Varaždinske vijesti | 4.5.2017. u 08:02h | Objavljeno u Našim krajem

Posljednjih godina hrvatski dokumentarni film stavljen je u manji fokus. Nezavisnom kino distribucijom Pučkom otvorenom učilištu Novi Marof želja je hrvatski dokumentarni film što više približiti publici, stoga su mjesec svibanj, točnije petke kroz mjesec odlučili posvetiti hrvatskom dokumentarnom filmu.

Tim će se povodom 5. svibnja u 19 sati u KC "Ivan Rabuzin" prikazivati prvi hrvatski dokumentarni film serijal "Pobjednici" (epizoda Vukovar-Srijem), koji će se prikazivati u suradnji s Udrugom specijalne jedinice policije PU varaždinske “RODA” te HVIDR-om Novi Marof, a povodom obilježavanja Operacije Bljesak.

Drugi hrvatski dokumentarni film "Iza lica Zrcala" redateljice Katarine Zrinke Matijević koji govori o ženi koja polako prihvaća gubitak djece, gubitak ljubavi i gubitak zdravlja, ne bi li nanovo pronašla samu sebe, prikazivat će se 12. svibnja u 19 sati.

Treći hrvatski dokumentarni film "Dum Spiro Spero" redatelja i pisca Pere Kvesića u kojem se isprepleću svakodnevni sadržaji, ljubav prema knjigama i razmišljanja o smrti, prikazivat će se 19. svibnja u 19 sati. Kvesić priča o gubljenju životnih snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi. Zamjenivši tipkovnicu kamerom, autor oslikava dokumentaristički vizualni esej i upoznaje nas sa svijetom od kojeg se oprašta uživajući u svakom trenutku.

Četvrti hrvatski dokumentarni film "Generacija ’68" redatelja Nenada Puhovskog prikazivat će se 26. svibnja u 19 sati. Film ispisuje hommage generaciji s kojom dijeli mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet, koja će biti realna i zahtijevati nemoguće. Ujedno propituje stvarne dosege tih promjena na društvenom i, vjerojatno važnijem, osobnom planu. Lako je imati ideje,a učiniti ih vjerodostojnima generacijama koje slijede već malo teže. Odbacujući ideale ‘68. kao neostvarive, nove generacije stvaraju neke svoje, možda još iluzornije. 

Tri dokumentarna filma "Dum Spiro Spero","Generacija ’68" i "Iza lica Zrcala" filmovi su koji su uvršteni na velik broj domaćih i europskih festivala na kojima su osvojili desetak značajnih nagrada.

Ulaz na sve prijekcije je besplatan.