Nova ulaganja: Reanimobil i nova oprema za djelatnike međimurskog Zavoda za hitnu medicinu Foto: Međimurska županija

Nova ulaganja: Reanimobil i nova oprema za djelatnike međimurskog Zavoda za hitnu medicinu

Varaždinske vijesti | 31.8.2017. u 17:12h | Objavljeno u Našim krajem

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije od ovog je tjedna bogatiji za novi reanimobil. Osim vozila, timu hitne pomoći uručena je i zaštitna radna odjeća prema najnovijim standardima, pa se Međimurje može pohvaliti da zaista ima vozila prilagođena najmodernijim standardima hitne medicinske pomoći.

Ključeve novog vozila međimurski je župan Matija Posavec, u pratnji pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branka Sušeca, u srijedu 30. kolovoza uručio ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije dr. sc. Tomislavu Novinščaku i predsjedniku Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Dragi Starčeviću, dr. med. spec. opće kirurgije.

- Ovim vozilom moderniziramo i pomlađujemo svoj vozni park i mislim da će na cesti lijepo biti vidjet ovakav siguran auto, a ne one iz prošlog vremena. To je vozilo nove generacije, Volkswagen T6 s potpuno novim motorom i koncepcijski potpuno drugačije od prijašnjih s novim mogućnostima - rekao je na primopredaji Damir Tota, voditelj voznog parka Zavoda i zahvalio Županiji na razumijevanju potreba modernog zdravstva.

Najnoviji standardi u zdravstvu

- Veseli da se možemo ponovo s nečim pohvaliti, a to je da smo jedna od prvih županija koja je primijenila nove standarde pisane krajem 2016. i da smo među prve tri županje koje imaju novu radnu odjeću i vozilo, reanimobil sklopljen potpuno po novim standardima. Reanimobil je vozni prijevozni prostor gdje se može obavljati reanimacija u hodu, u vožnji tijekom transporta vitalno ugroženog pacijenta s bolnice ili neke od intervencija, pa vam je jasno zašto je prijeko potreban - rekao je ravnatelj te dodao kako je vozilo opremljeno defibrilatorima, respiratorima, EKG uređajima, raznim drugim potrepštinama potrebnim za reanimaciju, ali obuhvaća i druge specifičnosti, kao što su nova rasvjetna tijela integrirana u vozilo i prilagođenost vozaču u vožnji.

Ovom donacijom ukupne vrijednosti nešto manje od 700.000 kuna, osiguranom iz županijskog proračuna preko decentraliziranih sredstava, Međimurska je županija pokazala da zna prepoznati potrebe u održavanju sustava zdravstva koji je u prvom redu okrenut građanima.

- Ovo je ulaganje u zdravlje naših stanovnika jer smo svjesni kako je brzina ključna i upravo brzina reakcije često spašava živote. Reanimobil vrijedan 550.000 kuna tome će itekako pridonijeti te će biti cijelo vrijeme na terenu. 133.000 kuna smo namijenili za opremu te će djelatnici, liječnici i osoblje biti vidljiviji - naglasio je međimurski župan, predao ključeve voditelju voznog parka i dodao kako im želi što manje intervencija.

Uskoro obnova prilaza hitnoj i ulaza u bolnicu

- Iako svjesni kako se one ne mogu spriječiti, ono što možemo je omogućiti da budu brze, kvalitetne i pravovremene - dodao je Posavec, naglasivši profesionalnost svih djelatnika Zavoda koji su građanima dostupni 24 sata dnevno.

Iz Međimurske županije ističu da je u planu niz investicija u svim segmentima djelovanja, koje se ne tiču samo Zavoda za hitnu medicinu već i Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja i Županijsku bolnicu Čakovec. Nakon što je nedavno otvorena ispostava Hitne u Murskom Središću, za što Županija izdvaja više od 350.000 kuna, već traju pregovori da se tamošnji tim pojača liječnikom.

- Jednako tako potpisan je ugovor u Vladi RH težak 50 milijuna kuna za potpunu rekonstrukciju Županijske bolnice gdje će se uskoro potpuno rekonstruirati zgrada stare interne, a uskoro ćemo obnoviti i prilaz samoj hitnoj i ulaz u bolnicu, da bude praktičniji, sigurniji i prilagođen pacijentima - zaključio je župan.

medjimurje-hitna-pomoc-01.JPG

medjimurje-hitna-pomoc-07.JPG

medjimurje-hitna-pomoc-06.JPG

medjimurje-hitna-pomoc-05.JPG

medjimurje-hitna-pomoc-04.JPG

medjimurje-hitna-pomoc-03.JPG

medjimurje-hitna-pomoc-02.JPG