Najsestra Hrvatske Božena Kapitarić u Vinici: Ovo priznanje je vrh moje karijere

| 16.2.2017. u 15:05h | Objavljeno u Našim krajem

- Priznanje od Općine Vinica mi jako puno znači i jako mi je to dirljivo. Tu sam rođena i za Vinicu me vežu najljepše uspomene iz djetinjstva, ali i brojna rodbina i prijatelji - kazala je danas prilikom prijema kod viničkog načelnika Marijana Kostanjevca Božena Kapitarić, koja je po drugi puta proglašena za najsestru Hrvatske.

Priznanje od struke i pacijenata

- Prvi put sam 2012. godina dobila nagradu za sestru godine i to je bilo od struke, odnosno od Hrvatske udruge medicinskih sestara. Ove godine sam dobila od pacijenata i to je meni vrh karijere i priznanje da dobro radite i da su to ljudi tako i procijenili i ocijenili - kazala nam je sestra Božena koja ima 35 godina staža u sestrinstvu, a radi kao glavna medicinska sestra Centralne dnevne bolnice s kemoterapijom u Županijskoj bolnici Čakovec.

Sestra Božena iskreno nam je otkrila kako nije uvijek željela biti medicinska sestra, već se više vidjela u nekim kreativnim zanimanjima.

- Prevladao je kućni odgoj i želja za pomaganjem koju su mi usadili roditelji i tako sam ipak upisala Srednju medicinsku školu i mislim da nisam pogriješila - smatra Božena koja priznaje da je posao medicinske sestre težak posao.

DSC 2742

- Najteže je u početku kad ste mladi i kad tek počinjete, ali i kad se susrećete sa situacijama da netko umre. To su jako teški trenuci, ali s druge strane ima lijepih stvari koje prevladavaju i koje vam daju snagu. Primjerice, kada na ulici sretnete pacijente koji su nakon bolesti jako dobro pa se zahvale - skromno kaže najsestra Božena o tome što ju motivira na predan rad.

Od stvari koje ju demotiviraju, jedna od važnijih je neadekvatna plaća medicinskih sestara.

Ne priznaju nam koeficijente

- Neadekvatne plaće su zapravo najveći problem u sestrinstvu i nepriznavanje koeficijenata. Ja sam primjerice već pet godina diplomirana sestra, ali dobivam plaću kao viša sestra i to je problem - kaže sestra Božena koja se nada kako će se situacija promijeniti i kako će medicinske sestre dobiti plaće, ali i društveno priznanje i ugled kakav zaslužuju.

- Medicinske sestre su samozatajne, a obavljaju težak posao. Osim toga, znam mnoge sestre koje se izvan radnog vremena bave humanitarnim radom, što mnogi ne znaju i što bi trebalo više naglasiti i što mnogi ne znaju - smatra najsestra Božena kojoj je danas na njezinom predanom humanom radu zahvalio načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

DSC 2714

Humanitarna akcija u Arboretumu Opeka

- Božena je jedan svijetli lik u ovim malo mračnijim vremenima kada su se izgubile određene vrijednosti. Ja uvijek govorim vrijednosti treba vratiti i ona to pokušava i vraća vrijednosti poštivanja stariji, poštivanja bolesnih - kazao je Kostanjevac te najavio kako će povodom Dana Općine Boženi biti dodijeljena i nagrada Općine.

Načelnik Kostanjevac i sestra Božena najavili su kako će u lipnju zajednički organizirati i humanitarnu akciju namijenjenu mještanima Općine Vinica, koja će se održati u Arboretumu Opeka.

Sve je još u procesu dogovora, ali nadam se kako ćemo uspjeti realizirati akciju, a o detaljima ćemo izvijestiti javnost - kazala je Božena Kapitarić.