Najavljeno uređenje raskrižja u Malom Bukovcu

Varaždinske vijesti | 22.6.2018. u 11:27h | Objavljeno u Našim krajem

U općini Mali Bukovec uskoro bi trebali početi novi radovi, ovoga puta vezani uz prometnu infrastrukturu, za što je značajan dio sredstava osiguralo Ministarstvo unutarnjih poslova.

Naime, prema odluci Ministarstva, sufinancirat će se uređenje raskrižja na glavnoj županijskoj prometnici u Malom Bukovcu za što je osigurano 1,75 milijuna kuna. Mjesto gdje će uskoro započeti radovi u četvrtak je obišao HDZ-ov saborski zastupnik Anđelko Stričak u društvu načelnika Općine Mali Bukovec Darka Markovića i njegovog zamjenika Slađana Mustača.

Stričak je tom prilikom istaknuo kako je riječ o novim velikim ulaganjima u općini Mali Bukovec.

– Riječ je o investiciji koja će ukupno iznositi između 2,5 do 3 milijuna kuna, a osim sredstava ŽUC-a i Općine, u financiranje će se uključiti i MUP sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama. Projekat je bitan ne samo zbog sigurnosti prometa, već i zbog uređenja samog mjesta – rekao je Stričak dodavši kako je ovo samo jedan u nizu značajnih projekata MUP-a.

– Bilo je već nekoliko sličnih projekata u Varaždinskoj županiji za koje je Ministarstvo osiguralo desetak milijuna kuna. Primjerice, godinu smo započeli u općini Vinica, gdje je MUP financirao uređenja jednog raskrižja te sanaciju ceste u iznosu od 3,36 milijuna kuna, u gradu Varaždinu financirao je izgradnju dva rotora u iznosu od 2,5 milijuna kuna, itd. To su, naravno, značajna sredstva, a s takvim programima, tj. daljnjim ulaganjima u sigurnost prometa će se nastaviti – zaključio je Stričak.

Da je potrebna modernizacija raskrižja naglasio je i Marković. Pojasnio je da se radi o vrlo opasnom raskrižju na kojem su se često događale prometne nesreće.

– Širine kolnika manje su od 5 metara, što nije po pravilniku. Raskrižje, desno prema Ludbregu i lijevo prema Koprivnici, nije adekvatno, nepregledno je i u posljednjih 20 godina dogodilo se nekoliko prometnih nesreća, srećom ne s najtežim posljedicama. Ljudi se žale na ovakvo uključenje na glavnu županijsku cestu, a od strane PU varaždinske ovo je mjesto proglašeno opasnim, pa smo ga kandidirali na natječaj Nacionalna sigurnost cestovnog prometa i MUP je odobrio da se raskrižje modernizira – rekao je Marković.

– Uredit ćemo i dosta parkirnih površina, budući da smo najistočnija općina u Varaždinskoj županiji i ovdje svakoga dana i večeri, posebice vikendom, stane i ostane nekoliko autobusa koji ujutro voze učenike u srednju školu, a radnike na posao. Dakle, moramo urediti parkiralište za te autobuse koji će tu moći stajati bez da ikome smetaju – dodao je načelnik.

Budući da je riječ o županijskoj prometnici, radove će velikim dijelom financirati MUP, dok će preostala sredstva do cijene koju će dati ponuditelj u javnoj nabavi pokriti Županijska uprava za ceste i manjim dijelom Općina Mali Bukovec.

– Općina je već sad uložila oko 200 tisuća kuna u projektnu dokumentaciju i morali smo napraviti izmještanje jednog bunara koji je zapravo upojni bunar za toplinsku pumpu. Inače, javni poziv će na elektroničkom oglasniku javne nabave biti objavljen kroz desetak dana, a javno nadmetanje trajat će 20-ak dana, Nakon toga bi se s najpovoljnijim ponuditeljem trebalo ugovoriti izvođenje radova koji bi, prema mojem mišljenju, mogli početi između 1. i 15. kolovoza – kazao je Marković.

Označeno u