Načelnik Martijanca, općinske udruge i Vijeća mjesnih odbora dogovorili se o budućem radu

V.V. | 5.1.2018. u 11:32h | Objavljeno u Našim krajem

Za kraj 2017. godine načelnik Martijanca, Dražen Levak sastao se sa predstavnicima Vijeća Mjesnih odbora i predsjednicima udruga koje djeluju na području Općine.

Uz neformalno druženje je održan i radni sastanak na kojemu je načelnik upoznao svoje goste s općinskim proračunom za 2018. godinu te s iznosima sredstava predviđenima za financiranje aktivnosti Mjesnih odbora i lokalnih udruga.

Odmah na početku je utvrđena potreba ubuduće jačeg intenziteta rada i uloge Vijeća Mjesnih odbora kao prvog inicijatora u rješavanju potreba i problema stanovnika svojih naselja.
Govoreći o namijenjenom novcu, načelnik Levak je rekao kako je svjestan da su sredstva za udruge skromna, ali ona su, rekao je, odraz mogućnosti Općine u ovom trenutku.

- Najveći dio novaca iz Proračuna ove će se godine potrošiti na dogradnju Osnovne škole i izradu projekata za prijavu na natječaje EU fondova. Općina mora u svakom trenutku biti spremna za prijavu na natječaje kako bi se osiguralo što više novaca za financiranje kapitalnih objekata kao što su vrtić, biciklističke staze, ceste … - rekao je načelnik i istaknuo kako su općinske subvencije samo jedan od oblika financiranja rada udruga.

- Udruge će se morati maksimalno potruditi i same izraditi projekte za prijave na natječaje, a Općina će im pomagati u prijavama.

Prisutni su se složili o potrebi ustrojavanja Zajednice udruga općine kako bi udruge same određivale načine i prioritete raspodjele proračunskih sredstava. Time bi se, smatra se, postigla veća transparentnost u raspodjeli novaca i spriječile zlouporabe udruga u predizborne svrhe.

Utvrđena je i potreba osnivanja ad hoc tijela za koordinaciju aktivnosti rada, čiji će posao biti definiranje događanja od općinskog interesa.

U tim će događanjima sudjelovati sve udruge kako bi dogovorene manifestacije prerasle u tradicionalna i prepoznatljiva događanja od interesa za sve stanovnike Općine Martijanec.

Označeno u