Na lepoglavskom području započele preventivne mjere obrane od poplava Foto: Grad Lepoglava

Na lepoglavskom području započele preventivne mjere obrane od poplava

Varaždinske vijesti | 6.3.2018. u 16:23h | Objavljeno u Našim krajem

Snježne padaline kakve se ne pamte zadnjih 20 godina na području su grada Lepoglave predstavljale izazovne probleme s kojima se nosila zimska služba. Ipak, pravi problemi tek će uslijediti kad se tolika količina snijega počne naglo topiti uslijed najavljenog porasta temperatura.

Kako bi se gradske žurne službe pripremile na moguću situaciju opasnosti od poplave, načelnik lepoglavskog gradskog Stožera civilne zaštite Hrvoje Kovač okupio je predstavnike dežurnih službi na koordinacijskom sastanku.

Uži sastav najrelevantnijih žurnih službi složio se oko potencijalne opasnosti koja prijeti naglim otapanjem velike količine napadalog snijega, a što će se posebno vidjeti na potocima bujičarima koji posljednjih godina predstavljaju sve veći rizik za sigurnost građana i njihove imovine. Zbog toga je Stožer civilne zaštite počeo s preventivnim mjerama obrane od poplava na području Lepoglave.

lepoglava-mjere-protiv-poplava-2.jpg

- Unatrag desetak dana trudili smo se da vremenske neprilike ne utječu na svakodnevnicu u Lepoglavu i ovim putem zahvaljujem svim građanima na strpljenju i svim dojavama zbog kojih smo nastojali bolje koordinirati rad zimske službe. Sad nas očekuje novi problem za kojeg se pripremamo na vrijeme, a o kojem smo danas razgovarali na koordinacijskom sastanku. Pratimo situaciju iz dana u dan i iako već imamo relativno dovoljno iskustva iz prethodnih godina, opreza nikad dosta – kazao je zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Hrvoje Kovač, dodavši pritom kako su o situaciji, uz gradske vatrogasce kao prve obrambene snage, obaviještene i službe Hrvatskih voda, Županijske uprave za ceste, Hrvatske gorske službe spašavanja i tvrtke koje brinu o tekućem održavanju komunalne infrastrukture grada Lepoglave.

Iz Hrvatskih voda danas je pristiglo 700-tinjak vreća koje će se dostavom pijeska početi puniti i dostavljati na dosad detektirane slabije točke na kojima je prijašnjih godina dolazilo do izlijevanja potoka. Uz vatrogasce, svoj će značajan obol obrani od poplava dati i zaposlenici u ovogodišnjim javnim radovima koji su prema novom programu angažirani upravo na aktivnostima zaštite od poplava.

Kovač je istaknuo kako je građanima cijela gradska uprava te Stožer civilne zaštite na raspolaganju za sva pitanja i poteškoće, a uputio je i apel svim građanima te ih pozvao da budu kooperativni prilikom zajedničke borbe protiv mogućnih poplava. U cilju što kvalitetnije komunikacije i koordinacije same obrane, sve dojave i prijave vezane uz intervencije žurnih službi građani neka izvrše pozivom na 112 ili 193. Kako je istaknuto, nije ni zgorega poraditi na mjerama samozaštite kako bi se na vrijeme prevenirala veća šteta.

lepoglava-mjere-protiv-poplava-1.jpg