Na ivanečkom području zbog poplava aktiviran Stožer Civilne zaštite Grada Ivanca

VV | 20.9.2017. u 14:37h | Objavljeno u Našim krajem

Svih šest dobrovoljnih vatrogasnih društava na području grada Ivanca, komunalne i gradske službe od jučer su na nogama i poduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli građanima čiji su objekti (podrumi, garaže, okućnice) poplavljeni zbog ekstremnih količina kiša uslijed kojih je došlo do razlijevanja Bednje i brojnih potoka.

Trenutačno je najkritičnije stanje u Margečanu, gdje je razlivena Bednja poplavila dva kućanstva (iz kojih su vatrogasci već ispumpali vodu), a članovi DVD-a Margečan ubrzano rade na gradnji nasipa kako bi spriječili da voda poplavi još jednu kuću.

Prema riječima zapovjednika DVD-a Margečan Ivice Lackovića, vodostaj raste i voda je došla gotovo do samog praga pa vatrogasci žure s nasipom.

Predsjednik Vijeća MO-a Margečan Zvonko Brežnjak kaže da je Bednja poplavila ulaz u naselje Margečan. Poplavljen je podrum vodenice, voda se „popela“ do praga samog objekta i prijeti opasnost da uđe u vodenicu.

Poplavljena je cesta Salinovec – Željeznica i zatvorena za promet. Upozorovaju se vozači da je ne pokušaju prelaziti, jer je na njoj već zapeo jedan kombi. Poplavljena je i državna cesta u Stažnjevcu i zatvorena je za promet.

Prema izvješću komunalnog redara Anđelka Posinjaka, štete na komunalnoj i cestovnoj infrastrukturi su goleme. Na cesti od centra Salinovca prema Šatornjaku aktiviralo se veliko klizište, cesta je jako oštećena i zatvorena za promet. Klizište je uništilo i dio ceste prema Severinu. Stradale su gotovo sve makadamske ceste – na Horvatskom, Željeznici, u Salinovcu i drugdje.

kliziste satornjak 200917

Zapovjednik DVD-a Ivanec Mario Rogina kazao je da su vatrogasci na području cijele Vatrogasne zajednice jučer intervenirali 39 puta, a sva društva na terenu su od ranih jutarnjih sati. DVD Ivanec jučer je intervenirao u Ulici žrtava hrvatskih domovinskih ratova, u Frankopanskoj ulici, u Ivanečkom Naselju, a stigao je i na vrijeme da spriječi poplavljivanje
pogona We-Kr- a u Ivancu.

Zbog izvanredne situacije aktiviran je Stožer civilne zaštite Grada Ivanca. U tom kontekstu obavještavaju se građani da zapovjednik Stožera Mario Rogina i zamjenik zapovjednika Ivan Putarek te članovi stožera – u skladu sa svojim ovlastima - kontinuirano koordiniraju operativne snage zaštite i spašavanja, sva dobrovoljna vatrogasna društva, komunalnu tvrtku Ivkom, nadležni upravni odjel Grada Ivanca i ostale pravne osobe s ciljem sprečavanja nastanka većih šteta od poplava koje su zahvatile ivanečki kraj.

Pozivaju se građani da svaku potrebu za intervencijom zaštite imovine prijave u Grad Ivanec, Stožer civilne zaštite – 042/404-883, 0994404-883, 0914693222.

poplava novaki horvatsko 200917

poplava salinovec margecan 200917

Označeno u