Mladen Jakopović u Martijancu predstavio o podmjere iz Programa mjera Ruralnog razvoja RH

V.V. | 9.3.2018. u 08:34h | Objavljeno u Našim krajem

U Kulturno-informativnom centru u Matrijancu u srijedu, 7. ožujka 2018. godine, održano je predavanje o podmjerama iz Programa mjera Ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020. koje su organizirali Hrvatska poljoprivredna komora i Agencija za razvoj Varaždinske županije.

Uz nazočnost saborskih zastupnika Anđelka Stričaka i Josipa Križanića, koji je i potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu, državne tajnice Ministarstva poljoprivrede Marije Vučković te načelnika Općine Martijanec Dražena Levaka, predavanje je otvorio Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i pročelnik Ureda za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije. Istaknuo je da su mjere koje se predstavljaju interesantne ne samo poljoprivrednicima već i drugima što je potvrdio i velik odaziv na predavanje.

- Predstavljamo mjere za dopunske djelatnosti, poput turizma, a imamo ljude koji su zainteresirani i za preradu i proizvodnju što je značajno za cijelu županiju u kojoj su vrijedni ljudi. Bez obzira na male površine radimo visok stupanj finalizacije proizvoda. Upravo ove mjere su značajne za rast i razvoj ne samo obiteljskih gospodarstava nego i obrta i malih i mikro poduzeća - rekao je Jakopović istaknuvši da se u ovoj i iduće dvije godine očekuje visok stupanj povlačenja sredstava upravo kroz mjere 4 i 6 te da je pet sjevernih županija, uz Istarsku, u vrhu unatoč tome što im viši indeks razvijenosti ne ide u prilog.

Saborski zastupnik Križanić je naglasio važnost izravnog kontakta s poljoprivrednicima na terenu, i kroz ovakva predavanja, a državna tajnica Vučković je podsjetila da je Program Ruralnog razvoja vrijedan 2,4 milijarde eura te da se teži što učinkovitijem povlačenju sredstava. Najavila je promjene u podmjeri osiguranja usjeva, životinja i biljaka, što bi za korisnike trebalo biti prihvatljivije i lakše, te zajmove za mikro, male i srednje poduzetnike te novu mjeru „Dobrobit životinja“.

Martina Čupić i Mario Sabljić iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju okupljenima su pojasnili podmjere 6.2.1. „Potpora ulaganja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“, za koju će se rok za prijave produžiti za dva tjedan, te 4.1.1. „Restruktuiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“, za koju podnošenje zahtjeva počinje 15. ožujka.

Matija Zamljačanec, voditelj LAG-a Izvor, predstavio je tri natječaja koja će raspisati u ovoj godini, sa sredstvima od ukupno oko 425.000 eura. To su mjera koja je istovjetna mjeri Programa Ruralnog razvoja 4.1.1., zatim ulaganja u mala poljoprivredna gospodarstva te obnova/modernizacija javnih prostora ruralnog područja.

Krunoslav Blaži ukratko je predstavio djelovanje AZRA-e, a okupljenima su predstavljene i dvije osiguravateljske kuće, Croatia osiguranje i VH Hrvatska, koje nude osiguranja u poljoprivredi.

Označeno u
Galerija slika