Mlade obitelji u Varaždinskim Toplicama neće plaćati komunalni doprinos za izgradnju kuća

Napisao/la: -

Jednoglasnom odlukom vijećnika Varaždinskih Toplica usvojena je odluka o oslobođenju od plaćanja komunalnog doprinosa za novu kategoriju, fizičke osobe mlađe od 40 godina. 

- Novom odlukom donesenom na 17. sjednici Gradskoga vijeća, Grad Varaždinske Toplice, potvrdio je da mu je i dalje visoko na listi prioritete provođenje socijalno-demografskih mjera usmjerenih prema mladima. Posljednjih godinu dana imali smo nekoliko upita mladih ljudi vezanih uz eventualne potpore za izgradnju stambenih objekata na području Varaždinskih Toplica. Kako u tom trenutku nismo imali odluku o oslobođenju od plaćanja komunalnog doprinosa za fizičke osobe, nismo im mogli izaći u susret. Ovom odlukom to se mijenja. Ovo je još jedna u nizu socijalno-demografskih mjera kojima želimo privući mlade ljude i obitelji da dođu živjeti u Varaždinske Toplice – zadovoljno je istaknula gradonačelnica Dragica Ratković, na čiju je inicijativu krenuo postupak donošenja ove odluke.

Pravo na ostvarenje potpore imaju osobe mlađe od 40 godina koje će graditi kuće na području Grada, a koje ovdje imaju prebivalište ili će ga prijaviti po izgradnji kuće. Osim njih pravo na oslobađanje od plaćanje komunalnog doprinosa mogu ostvariti još neke kategorije poput hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, ustanove kojima je Grad osnivač, kao i investitori u vjerske objekte te objekte namijenjene zdravstvenoj djelatnosti, socijalnoj skrbi, kulturi, tehničkoj kulturi, sportu i rekreaciji, predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju.

- Važno je napomenuti da se novom odlukom o komunalnom doprinosu sam iznos doprinosa ne mijenja, on ostaje isti. Ono što smo bili dužni napraviti jest prilagoditi ga novom Zakonu i pojedinim uputama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Naime, uputa Ministarstva je da svi uvjeti o oslobođenju od plaćanja komunalnog doprinosa, posebno za gospodarske subjekte, moraju biti jasno propisani. U prethodnom razdoblju kada su poduzetnici podnosili zahtjeve za oslobođenje plaćanja od komunalnog doprinosa, rješenje je donosila gradonačelnica. Sada su decidirano navedeni uvjeti i iznosi oslobođenja, a u pojedinim gospodarskim sektorima investitori se mogu osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa do određenog postotka – pojasnila je gradonačelnica Ratković. O oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa do iznosa od 70.000 kuna odlučivat će gradonačelnica, a za veće iznose odluku će donositi Gradsko vijeće. 

Unatrag godinu dana Grad je povećao iznos za novorođenu djecu, uveo je sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtića bez obzira da li je riječ o gradskom ili privatnom dječjem vrtiću, financira se produženi boravak za djecu u osnovnoj školi, uređuje se senzorna dvorana u Dječjem vrtiću „Tratinčica“ u projektu vrijednom 3,2 milijuna kuna, a osigurano je i oko 400.000 kuna za stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno za sve redovne studente s područja Grada.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.