Maruševec ponovo jedna od najtransparentnijih hrvatskih općina Foto: Općina Maruševec

Maruševec ponovo jedna od najtransparentnijih hrvatskih općina

Varaždinske vijesti | 7.7.2019. u 15:40h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Nakon što je prošle godine po prvi puta proglašena jednom od najtransparentnijih jedinica lokalne samouprave, Općina Maruševec i ove je godine nagrađena peticom za kvalitetan rad lokalne vlasti za vjerodostojnu i pravovremenu informiranost, priopćili su iz Općine Maruševec.

Institut za javne financije predstavio je u Kući Europe u Zagrebu rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica, a najboljima su uručena priznanja.

- Općina Maruševec je ponovo dobila ocjenu izvrstan (5), što je još jednom potvrdilo činjenicu kako je naša općina jedna od najtransparentnijih općina u Lijepoj našoj, a to je izniman uspjeh na nacionalnoj razini u velikoj konkurenciji - ističu iz Općine.

Priznanje za transparentnost općinskog proračuna u Zagrebu je od pomoćnice ministra i glavne državne rizničarke Ivane Jakir-Bajo primio zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša, koji je tom prilikom istaknuo kako je dobiveno Priznanje poticaj i obveza rukovodstvu Općine Maruševec da se i dalje trude zadržati status jedne od najtransparentnijih općina u Republici Hrvatskoj, otvorene prema svojim građanima.

- Zadovoljstvo mi je u ime Općine Maruševec primiti Priznanje za transparentnost od neovisnog i neprofitnog tijela poput Instituta za javne financije. Mi smo zbog svoje otvorenosti prema građanima, drugu godinu zaredom prepoznati kao jedna od najtransparentnijih uprava u Hrvatskoj, na što smo kolega načelnik Damir Šprem i ja izrazito ponosni. Transparentnost proračuna jedan je od najvažnijih pokazatelja kvalitete rada svake lokalne jedinice, stoga je i ovogodišnje priznanje od izrazito velike važnosti za našu općinsku upravu, naše građane, ali i investitore kako bi dobili potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu - rekao je zamjenik načelnika Klapša.

Osim Općine Maruševec, još je deset općina iz Varaždinske županije polučilo izvrstan rezultat na provedenom istraživanju. To su Bednja, Breznica, Cestica, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec, Vinica, Visoko, kao i pet gradova; Ivanec, Lepoglava, Ludbreg, Varaždin i Varaždinske Toplice.

U Zaključku analize govori se da jedinice lokalne samouprave iz godine u godinu objavljuju sve više proračunskih dokumenata. Premda zaostaju i za županijama i za gradovima, općine su s prosjekom 3,8 također gotovo vrlo dobre, no među njima postoje vrlo velike razlike. Najtransparentnije općine nalaze se u Požeško-slavonskoj, Koprivničko-križevačkoj i Primorsko-goranskoj, a najnetransparentnije u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Zadarskoj županiji.