Malim i srednjim, poduzetnicima Općine Cestica 256.000 kuna potpora za daljnji razvoj Foto: Krešimir Đurić

Malim i srednjim, poduzetnicima Općine Cestica 256.000 kuna potpora za daljnji razvoj

IHR/Varaždinske vijesti | 15.3.2019. u 18:26h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U sklopu „Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Općine Cestica za razdoblje 2018. – 2021.“ malim i srednjim poduzetnicima dodijeljene su potpore i poticaji za 2018. godinu u iznosu od 256.000 kuna. Poduzetnici su u petak, 15. ožujka potpisali ugovore s načelnikom Općine Mirkom Korotajem za ukupno 35 projekata, a dobivene novce iskoristit će za razvoj.

"Fifty - fifty"

- Na području Općine Cestica je 200 gospodarsvenika i OPG-ova koji vrlo kvalitetno vode svoje tvrtke i obrte. S obzirom da je Strategija razvoja Općine Cestica malo i srednje poduzetništvo, poljoprivreda i turizam, svi su oni imali mogućnost prijaviti se na natječaj, zadovoljili su uvjete i dobili sredstva. Vjerujem da će ih kvalitetno iskoristiti – rekao je načelnik Korotaj.
Temeljem potpisanih ugovora Općina Cestica osigurava 50 posto potrebnih sredstva, dok ostatak osiguravaju sami poduzetnici, što znači da ulaganja u poduzetništvo i malo gospodarstvo na području Općine Cestica iznose pola milijuna kuna. Načelnik je najavio povećanje potpora idućih godina.
- Potpore ćemo narednih godina povećavati tako da bi u idućih pet godina uložiti više od tri milijuna kuna. Sredstva su osigurana iz proračuna Općine Cestica, a već ove godine u rujnu raspisat ćemo novi natječaj za 2020. godinu kako bi se svi poduzetnici i vlasnici OPG-ova stigli pripremiti i javiti. Već iduće godine osigurali smo 630.000 kuna – najavio je načelnik Korotaj.
S obzirom da je turizam jedan od smjerova razvoja Općine Cestica, Korotaj očekuje da će kroz potpore i poticaje koji se dodjeljuju povećati smještajne kapacitete na području općine. Dobivene poticaje u povećanje smještajnih kapaciteta uložit će Katarina Milec iz OPG-a Milec.
- Malo smo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo te smo se odlučili za razvoj turističkog smještaja na području Općine Cestica. Dobili smo 30.000 kuna za povećanje smještajnih kapaciteta, te još toliko moramo sami uložiti. Napravit ćemo tri smještajne jedinice za šest osoba. Poticaji su snažan vjetar u leđa i zahvaljujući tome moći ćemo opstati kao mali OPG, no nadam se da ćemo ostvariti suradnju s drugim OPG-ovima na području općine i tako ih gospodarski ojačati – istaknula je Milec.
Potpore od 10.000 kuna dobio je i vinogradar Tomislav Furjan.
- Zahvaljujući sredstvima koja smo dobili obnovit ćemo opremu na našem poljoprivrednom gospodarstvu – najavio je Furjan.

Skoro bez nezaposlenih

Načelnik Korotaj pozvao je i sve ostale poduzetnike, gospodarstvenike i poljoprivrednike s područja Općine Cestica da pripreme svoje razvojne programe te iskoriste osigurane potpore i poticaje.
- Kroz Strategiju razvoja Općine Cestica, koja je donijeta prije tri godine, opredijelili smo se da ćemo podržavati i razvijati malo i srednje poduzetništvo, OPG-ove, poljoprivredu i turizam. Upravo je kroz poduzetništvo u zadnjih 10 godina otvoreno 800 radnih mjesta, s čime smo jako zadovoljni. U Općini Cestica praktički nema nezaposlenih! Prema zadnjim podacima Zavoda za zapošljavanje trenutno je na području Općine 41 nezaposlena osoba dok ih je prije 10 godina bilo 750. Dobra suradnja poduzetnika i Općine Cestica dovela je do toga da se mladi ljudi, koji su otišli iz cestičkog kraja u inozemstvo, ponovno vraćaju natrag. To samo potvrđuje da se dobrim gospodarenjem na području Cestice može dobro gospodariti i živjeti – zaključio je na kraju načelnik Općine Cestica Korotaj.