Ludbreški fašnjak: Od budnice i povorke do plesa i šaljive kronike Foto: VV arhiva

Ludbreški fašnjak: Od budnice i povorke do plesa i šaljive kronike

Varaždinske vijesti | 1.3.2019. u 09:15h | Objavljeno u Našim krajem

Svi mi ponekad poželimo biti netko drugi, barem jedan dan biti netko drugačiji, možda smješniji, možda viši, možda niži, uglavnom drugačiji. Dani kada možemo to pretvoriti u stvarnost upravo su pred nama. U subotu 2. ožujka održat će se popularni Fašnjak u Centru svijeta.

Tradicionalna budnica ulicama grada počinje u 7 sati. Poslijepodnevni pak program započinje okupljanjem i prijavom sudionika od 13 sati na Trgu slobode. Povorka Gundulićevom ulicom do Trga Svetog Trojstva kreće u 14 sati gdje će ključevi grada biti predani vlasnicima grada – djeci.

– Vlasnici grada su djeca i sasvim je logično da ključevi idu u njihove ruke. Nakon ceremonije proglašenja fašnjanske republike slijedi prvi ples koji će biti zabilježen milenijskom fotografijom. Potom slijedi predstavljanje dječjih grupa uz kratki program, a potom predstavljanje i ostalih fašnjanskih grupa. Javno će se objaviti "Vrabec", šaljiva kronika o važnijim zbivanjima u gradu i okolici u proteklom razdoblju, a potom osuda i spaljivanje krivca za svo zlo kako bismo bez zloće krenuli u naredno razdoblje – rekao je Mišo Gerić, jedan od organizatora Fašnjaka.

Organizator manifestacije je Črni maček ludbreški, a iz Udruge poručuju da sve što je potrebno za dolazak jest puno dobre volje, pokoji dobar vic za bolje raspoloženje i spremnost na puno smijeha. A Ludbrežani smisla za šalu imaju puno. Uostalom fašnjanski dani u Ludbregu imaju dugu i bogatu tradiciju. Prema povijesnim zapisima, tradicija seže daleko prije 1857, kad se u kronici građanske škole to veselo i tradicionalno okupljanje ljudi ovoga grada i kraja ono spominje!