Ludbreg proslavio Dan centra svijeta i Ludbergin rođendan Foto: Grad Ludbreg

Ludbreg proslavio Dan centra svijeta i Ludbergin rođendan

Varaždinske vijesti | 3.4.2019. u 08:11h | Objavljeno u Našim krajem

Ludbreg je 1. travnja proslavio Dan Centra svijeta. Legende govore da je baš Ludbreg središte svijeta, a uz taj datum vezana je i legenda o vinogradarki Ludbergi koja je, prema povijesnim zapisima, rođena upravo 1. travnja.

Program proslave počeo je konferencijom za medije koja je održana u Vinskom podrumu “Trsek”.

dan_centra_svijeta_ludbreg_1.jpg

– Ovdje nas je okupila proslava 878. rođendana Ludberge. Godine se na njoj uopće ne primjećuju, ali kao što i legenda govori, ona je žena nadnaravnih sposobnosti. Zaštitnicom grada postala je protjeravši nečastivog zauvijek iz Ludbrega. Drvenim križem zabila ga je takvom silinom u zemlju da je na suprotnoj strani kugle zemaljske od silne eksplozije ostao samo mali južnopacifički otočić Antipodes, naš Antipod – rekla je Andrea Horvat, direktorica Turističke zajednice grada Ludbrega te dodala kako se na ovaj dan uz Ludbergin rođendan slavi i dan Centra svijeta.

– Centar svijeta temelji se na legendi o krugovima zemaljskim i svake godine pozivamo gradove prijatelje koji nam postaju prijatelji u kulturnom, turističkom i gospodarskom smislu. Postavljamo pločicu s imenom grada i podatkom o njegovoj udaljenosti od centra svijeta na krugove zemaljske, a budući da travanjsko vrijeme ponekad zna biti nevrijeme, odlučili smo da ćemo drugi dio proslave Dana Centra svijeta održati u vrijeme Sajma cvijeća, od 3. do 5. svibnja – kazala je A. Horvat te dodala da je ovogodišnja proslava u vinskom podrumu “Trsek” održana upravo zato jer je Ludberga bila poznata vinogradarka, a Ludbrežani kao njezini nasljednici također aktivno djeluju u vinogradarstvu, odnosno proizvodnji ludbreškog petog elementa.

dan_centra_svijeta_ludbreg_4.jpg

– Proslava ovog rođendana uvijek je prigoda da se zahvalimo Ludbergi što je protjerala zloću iz našega grada. Danas smo u podrumu kojeg smo uredili zajedno s našom vinogradarskom udrugom “Trsek” na dobrobit naših gostiju i domaćih proizvođača vina. Na taj način želimo promovirati vino kao vrlo važan turistički proizvod našega kraja. Moramo zahvaliti našim vinogradarima, zaljubljenicima u ovaj posao ili hobi što se trude raditi na promociji vinskoga turizma našega kraja. Projekt “Zeleno želimo” razvijamo s našim partnerima iz Slovenije i Gradom Varaždinom, odnosno Turističkom zajednicom grada Varaždina. Ludbreg je odabran da predstavlja vino kao svoj specifičan proizvod i nadam se da ćemo kroz projekt stvoriti jednu turističku vinsku rutu. Ludbreg je grad posebnosti, a ovo je samo jedan mali segment onoga što pružamo svim našim posjetiteljima – zaključio je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Kroz projekt “Zeleno želimo” nastaju četiri različita mikroproizvoda koji će biti povezani u zajednički brend KULTNATURA, a svaki od njih će imati drugačije polazište u smislu baštine i sadržaja u zaleđu. Prijavitelj projekta je Poljoprivredno šumarski zavod Murska Sobota, a partneri s hrvatske strane projekta su Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Varaždin, Grad Ludbreg, Turistička zajednica grada Varaždina, a kao pridruženi partneri uključeni su i Grad Varaždin te Turistička zajednica grada Ludbrega. Projekt Zeleno želimo je odobren u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.

Ludbreški mikroproizvod mogao se kušati i na proslavi Ludberginog rođendana, a naravno u ponudi je bila i torta.

dan_centra_svijeta_ludbreg_2.jpg

dan_centra_svijeta_ludbreg_3.jpg

dan_centra_svijeta_ludbreg_5.jpg