Ludbreg najbolji u Varaždinskoj županiji po odvajanju otpada, a odvaja 25 posto Foto: VV arhiva / ilustracija

Ludbreg najbolji u Varaždinskoj županiji po odvajanju otpada, a odvaja 25 posto

Varaždinske vijesti | 7.12.2017. u 10:14h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Dobro je poznato da je odvajanje otpada prijeko potreban čin zaštite okoliša. Recikliranje i smanjenje otpada počinju upravo odvajanjem otpada, a Ludbreg i tu ima rezultate za pohvalu.

– Prema podacima za Varaždinsku županiju, među gradovima Ludbreg je opet najbolji s postotkom odvajanja od 25,65 posto. Zahvaljujem Ludbrežankama i Ludbrežanima i našem komunalnom poduzeću Lukom na savjesnom odvajanju otpada i brizi za održivu budućnost našega grada. Za 2017. godinu rezultati će biti bliži brojki od 40 posto, a već 2018. godine namjeravamo dostići cilj od 50 posto odvajanja korisnih sirovina iz otpada. Tome će pomoći i investicija od 5 milijuna kuna u gradnju novog reciklažnog dvorišta koje uskoro započinje - rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Kako navode iz Grada Ludbrega, nakon Ludbrega slijede Varaždinske Toplice s 22,55 posto, Ivanec 16,21 posto, Novi Marof 13,56 posto, Varaždin 12,34 posto i Lepoglava 10,56 posto.

"Lukom" je u suradnji s Gradom Ludbregom posljednjih godina uložio znatna sredstva i učinio velike napore na stvaranju uvjeta kako bi "na kućnom pragu", dakle, u kućanstvima počelo pravilno razvrstavanje otpada po vrstama materijala. Osim u kućanstvima, za odvajanje otpada gradska komunalna tvrtka pobrinula se i u ustanovama, školama i vrtićima i drugim radnim sredinama koje su opskrbili koševima za odvajanje otpada. Cilj je odrasle dodatno poticati da više i stalno odvajaju otpad, ali je i posebno važno mlađe generacije naučiti kako čuvati okoliš.