FOTO:Lovačka udruga "Vidra" iz Breznice obilježila 75. obljetnicu otvorenjem streljane

| 26.5.2019. u 15:32h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Pucnjavom članova Udruge kuburaši "Maruševec", blagoslovom svećenika Ivana Vragovića, rezanjem vrpce i dodjelom zahvalnica svečano je otvorena novouređena streljana, ali i obilježena 75. obljetnica djelovanja Lovačke udruge "Vidra" koja djeluje na području općine Breznica.

Kao jedna od najstarijih lovačkih udruga u Varaždinskoj županiji, LU "Vidra" osnovana je 1944. godine i danas broji 36 članova. Prije početka zabave svim lovkinjama i lovcima, lovačkim prijateljima i gostima u ime domaćina s par riječi obratio se predsjednik LU "Vidra" Stjepan Brglez.

Prisjetio se povijesti i osvrnuo se na sadašnje aktivnosti članova te planove Društva zahvalivši svima koji su odvojili svoje vrijeme da bi Društvo funkcioniralo na način na koji danas djeluje.

- Naša lovačka udruga sve ove godine aktivno djeluje i naši članovi, kroz čitavo ovo vrijeme, aktivni su sudionici u lovnom streljaštvu i u zaštiti te gospodarenju divljači. Razumnim ulaganjem sredstava izgrađena je volijera za uzgoj fazanske divljači te vatrogasno-lovački dom. Do 2017. godine koristili smo streljanu u Radešiću sa susjednim društvom „Lisac“ iz Brezničkog Huma no zbog neispunjavanja uvjeta za održavanje gađanja na toj streljani, donijeli smo 2017. odluku o izgradnji vlastite streljane. Već početkom 2018. godine ishođenjem tehnološkog elaborata počeli smo s uređenjem terena, riješena je infrastruktura, izgrađeni su objekti – bunkeri te svi popratni sadržaji. Da bi ovaj projekt bio uspješno priveden kraju trebalo je angažirati mnoge te bih se ovom prilikom zahvalio svim članovima Udruge na hrabrosti i uloženom vremenu i trudu što smo jednoglasno i odlučno krenuti u ovaj veliki projekt. Poseban doprinos uspjehu projekta dao je naš načelnik Stjepan Krobot, koji je od početka uz nas, od potpore u kupnji zemljišta do današnjeg otvorenja. Veliko hvala i sponzorima te svima koji su na bilo koji način doprinijeli ostvarenju naših planova - rekao je predsjednik Brglez na svečanosti otvorenja.

Pozdravnim govorom ukratko se obratio i načelnik Općine Breznica Stjepan Krobot rekavši da je ponosan na sve što je Društvo postiglo.

- Imamo se svi skupa čime ponositi jer od same ideje o izgradnji streljane pa kupnje ovog zemljišta Udruga je iskazala posebnu hrabrost jer danas nije lako realizirati projekte. Uvjeren sam da je ovo samo početak njihove inicijative. Naravno da je ovo jako važno lovcima, ali siguran sam da je jako važno i društveno korisno ostalim mještanima i našem kraju. Da bi se ovo ostvarilo trebalo je i odlučnosti i hrabrosti zato u ime Općine zahvaljujem članovima Udruge i svim njihovim donatorima. Sigurno je trebalo puno truda i odricanja. Naravno, da smo pomogli financijski i organizacijski koliko smo mogli, ali bez njihovog odricanja i upornosti ne bi bilo ničega. Siguran sam da ovo nije kraj priče, da će ovaj prostor još više oplemeniti i urediti i da će ovo uz lovačka okupljanja biti i mjesto nekih drugih aktivnosti i događanja koja će obilježiti naš kraj – rekao je načelnik Krobot zaželjevši strijelcima oštro oko i ostalima dobru zabavu.

Predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije Ivan Kutnjak čestitavši 75. obljetnicu naglasio je da se radi o jednom od najstarijih Društava u županiji te da će im Savez pomoći i pratiti ih na odgovarajući način prema svojim mogućnostima.

- Nalazimo se u poziciji neke sredine projekta kojeg smo zamislili prošle godine. Vidimo da tu ima još puno posla, a lovački će Savez stajati iza ovog projekta koliko će biti moguće. Za ovo razdoblje puno ste napravili, vidimo da je ovdje pred nama još puno posla i nastojat ćemo taj posao popratiti na odgovarajući način - rekao je Kutnjak.

Kako bi svečanost otvorenja bila potpuna najstariji članovi Udruge Ivan Andrašek i Drago Brlečić s najmlađim budućim lovcem Mateom Zrinskim prerezali su vrpcu čime je i službeno otvorena streljana. Podijeljene su i zahvalnice za doprinos Udruzi, a nakon čega je slijedilo počasno pucanje s novootvorene streljane. 

Priliku da prvi zapucaju s nove streljane imali su najmlađi član Udruge Mateo Zrinski, najstariji članovi Udruge Ivan Andrašek i Drago Brlečić te članovi Stjepan Šimunec i Franjo Šimunec. Prvi je probao pucati sa streljane i predsjednik varaždinskog lovačkog Saveza Ivan Kutnjak, ali i lovkinje Udruge - Natalija Zrinski, Renata Zrinski, Tatjana Pajek i Sandra Hažervački.

Inače, obilježavanje je nastavljeno kroz cjelodnevni program. Bilo je tu fine hrane koju su pripremali lovački kuhari, kolača, vol na ražnju te je u popodnevnim satima održan turnir u gađanju na golubove.