Lepoglavski zamjenik gradonačelnika sudjelovao u raspravi o javnim dobrima u Zagrebu

Zagrebački je ured Njemačke zaklade „Friedrich Ebert“ u suradnji s Institutom za javnu upravu u Zagrebu u sklopu još jednog Foruma za javnu upravu organizirao interaktivnu raspravu na temu „Izazovi upravljanja javnim dobrima“ u kojoj je sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač.

Raspravu je moderirala Nives Miošić, a panelisti su bili prof. dr. sc. Zdravko Petak s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te izv. prof. dr. sc. Frane Staničić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok su kao diskutanti sudjelovali prof. dr. sc. Ivan Koprić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te prof. dr. sc. Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Uvodno se sudionicima Foruma obratila nova direktorica Zaklade „Friedrich Ebert“ u Zagrebu Türkan Karakurt spomenuvši pritom kako je svrha ovog Foruma razmotriti izazove u regulaciji i upravljanju javnim dobrima, uz osvrte na pojedine vrste javnih dobara, a osobito probleme s kojima se suočava lokalna samouprava kao i sami građani u osiguravanju i korištenju dobara koja su od javnog interesa.

Javna dobra tradicionalno predstavljaju bazu društvenog i gospodarskog razvoja. Iako su tržišno gospodarstvo i privatno vlasništvo jedan od temeljnih pokretača i motiva napretka, javna dobra i njihovo pravedno korištenje kroz kvalitetnu regulaciju temeljni su preduvjet funkcioniranja svih društvenih podsistema, uključujući i ekonomiju.

- Dobra koja su namijenjena korištenju javnosti i svih pojedinaca i koja se ne mogu iskoristiti kao dobra u javnom interesu, od korištenja javnih prostora, cesta, šuma pa do pružanja određenih javnih usluga, u rukama su države ili drugih razina upravljanja. Slično je i sa zajedničkim dobrima, odnosno izvorima vode, jezerima, šumama, pašnjacima i sl., koji k tome imaju granicu korištenja i osnova su održivog razvoja. Stoga od kvalitete funkcioniranja institucija ovisi i kvaliteta osiguravanja korištenja i održanja tih dobara, kao i suzbijanje negativnih ponašanja poput recimo ne kontroliranja kvalitete vode lokalnih vodovoda, pretjerana eksploatacija šuma ili drugog rudnog bogatstva kao i uzurpiranje jezera, pašnjaka ili drugih zajedničkih dobara iz prirode. Naravno, treba jasno spomenuti probleme i u monopolu nad spomenutim zajedničkim dobrima koji imaju javna poduzeća kao i apsolutno odbijanje bilo kakve privatizacije tih dobara – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač.

U novije vrijeme osobito u okviru procesa privatizacije, globalizacije, elementarnih nepogoda i katastrofa, ali i pojava kao što su korupcija, nezakonitosti, pa i izostanak preuzimanja odgovornosti, ili prebacivanje odgovornosti koji se odražava primarno kroz nekvalitetnu regulaciju ili implementaciju propisa, problem javnih dobara postaje osobito aktualan. Pitanje je međutim, u kojoj mjeri, osobito u mladim demokracijama, građani prepoznaju pitanje javnih dobara kao nešto prema čemu oblikuju svoje političke preferencije. I koji su najbolji modeli za regulaciju i upravljanje pojedinim javnim odnosno zajedničkim dobrima.

Prof. dr. sc. Zdravko Petak s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u svom izlaganju razjasnio je razlike između zajedničkih i javnih te između privatnih i javnih dobara prema njihovim karakteristikama. Naveo je mogućnosti kako regulirati javna i zajednička dobra te kako osnažiti kvalitetu javnog upravljanja zajedničkih dobara dok je izv. prof. dr. sc. Frane Staničić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorio je o problemima pomorskog dobra. Jedno od njih je nepotpuno određena granica pomorskog dobra što ugrožava pomorsko dobro kao što je nasipavanje pomorskog dobra.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.