Lepoglava: Školarci predstavom poručili "Nasilje, za nasilje nema opravdanja"

J.Š./Varaždinske vijesti | 22.4.2019. u 09:00h | Objavljeno u Našim krajem

Nasilje je neprihvatljiv način ponašanja – poruka je to koja je učenicima sedmih razreda osnovnih škola iz Lepoglave, Kamenice, Višnjice i Bednje odaslana predstavom "Nasilje, za nasilje nema opravdanja".

Predstava je dio zajedničkog preventivnog projekta Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti i obrazovanja "Živim život bez nasilja", a u Lepoglavi ju je, zahvaljujući suradnji Grada Lepoglave, Policijske postaje Ivanec i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Lepoglave, pratilo oko 150 sedmaša navedenih škola.

- Vjeruje da ćemo kroz ovaj projekt potaknuti mlade na manje nasilja, na toleranciju i na nenasilno ponašanje. Također, vjerujem da ćemo ih potaknuti i na empatiju te da će zbog toga policija imati manje posla što se tiče problematike nasilja - rekao je načelnik Policijske postaje Ivanec, Mario Medenjak. Dodao je pri tom, uz nadu da će se takav trend zadržati, da na području djelovanja Policijske postaje Ivanec nisu zabilježeni teški slučajevi nasilja među vršnjacima.

Predstava "Nasilje, za nasilje nema nasilja" kroz više od 160 primjera svih vrsta nasilja pomaže djeci prepoznati da li se, kad je nasilje u pitanju, nalaze u ulozi žrtve, promatrača ili nasilnika.

- Predstava djeci pomaže naučiti kako se suprotstaviti nasilju. Da predstava ima pozitivan učinak pokazala je evaluacija koju smo radili. Name, više od 95 % učenika koji su predstavu gledali reklo je da se zahvaljujući predstavi upoznalo s nekim vrstama nasilja za koja nisu bili ni svjesni da je nasilje – istaknuo je Silvio Parisi, predsjednik Udruge „Riječi/Prave/Predstave“. Riječ je o udruzi koja je priredila ovu predstavu redatelja Zijaha Sokolovića.

Problem nasilja i potrebu njegova preveniranja prepoznao je Grad Lepoglava te dao podršku ovom projektu.

- U Gradu Lepoglavi provodimo programe i projekte koji predstavljaju korist za naše građane što ovaj projekt u velikoj mjeri predstavlja. Na žalost, nasilje u velikoj mjeri pogađa djecu i mlade i potrebno ga je spriječiti. Ova predstava predstavlja prevencijsku aktivnost kojom ih upoznajemo s problematikom nasilja i poručuje im da je nasilje neprihvatljiv oblik ponašanja – istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave, Marijan Škvarić te poručio djeci i mladima da neće biti sami u nastojanju sprječavanja svih oblika nasilja.

Označeno u