Lepoglava: Ponovno podijeljeni paketi pomoći za najugroženije

VV | 26.10.2017. u 12:32h | Objavljeno u Našim krajem

I četvrti puta ove godine, građanima slabijeg socio-ekonomskog statusa distribuirani su paketi u sklopu aktivnih mjera socijalne politike grada Lepoglave, a kroz projekt FEAD.

Grad Lepoglava dio je projekta “Humanitarni paket za središnju Hrvatsku” koji se provodi sredstvima iz programa Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u vidu ublažavanja siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći. Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ, a lokalni partner Gradskom društvu Crvenog križa Ivanec je Grad Lepoglava.

U sklopu projekta FEAD na području Lepoglave distribuirano je kroz tri organizirane podjele 527 prehrambenih i higijenskih paketa koje je u sveukupnoj vrijednosti od 51.321,77 kuna primilo 140 Lepoglavčana.

Pakete su kroz volonterske akcije lepoglavskih vatrogasaca primili građani koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu (800,00 kuna), osobe starije od 65 godina s prosječnim prihodima manjim od 1.500,00 kuna, samohrani roditelji i jednoroditeljske obitelji s nižim iznosom bruto minimalne plaće u Hrvatskoj (3.120,00 kuna), obitelji s tri i više djece (djeca do 18 godina starosti) s ukupnim mjesečnim primanjima nižim od 5.705,00 kuna te iznimno samci ili obitelji s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću u razdoblju dužem od četiri mjeseca.

- Uvijek kažem kako se razvijenost lokalne zajednice može lako izmjeriti kvalitetom života najranjivijih građana u toj zajednici. Izuzetno mi je drago da smo uspješno realizirali ovaj projekt jer sam dojma kako nam svima malo više fali one prave solidarnosti u društvu, onih istinskih vrijednosti koje vas potiču na pomaganje svojim sugrađanima. Gradovi i općine moraju kroz ovakve inovativne modele osigurati minimalnu skrb za svoje mještane i pokazati kako je briga za njih nešto na čemu počiva socijalna skrb i proaktivna socijalna politika u lokalnoj zajednici – poručio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je koordinirao akcijom za lepoglavsko područje.

Osiguravanjem paketa hrane i higijenskim potrepštinama ublažen je nedostatak hrane kod socijalno najpotrebnijih samaca i obitelji te poboljšana kvaliteta života, smanjena njihova socijalna isključenost zbog slabijeg materijalnog stanja te unapređen sustav prikupljanja donacija hrane.

- Željeli bismo da se ovaj projekt nastavi jer kad jednom pomognete ljudima oni se vežu za vas, ali i vi za njih te im želite pomoći. S prestankom provedbe ovakvih projekata nastaje i problem kako pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna – zaključio je Kovač

Označeno u