Lepoglava: Novim modelom socijalne skrbi osigurani paketi hrane za najugroženije Foto: Grad Lepoglava

Lepoglava: Novim modelom socijalne skrbi osigurani paketi hrane za najugroženije

I.D./Varaždinske vijesti | 30.12.2016. u 16:52h | Objavljeno u Našim krajem

Članovi lepoglavskog Savjeta za socijalnu politiku na svojoj su trećoj sjednici, uz analizu provedenih aktivnosti i pripremu koordinacije za sljedeću godinu, najviše pažnje posvetili novom zajedničkom projektu kojim će se osigurati tri podjele paketa hrane i higijenskih potrepština u 2017. godini za najranjivije članove lokalne zajednice.

Novi, inovativni model smanjenja siromaštva na području Lepoglave dosta je detaljno prezentiran, a svi članovi Savjeta složili su se oko važnosti njegovog provođenja. Naime, Grad Lepoglava kroz suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa Ivanec sudjeluje u projektu koji sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u okviru Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), a u sklopu poziva za dodjelu bespovratnih sredstava "Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama".

- Kroz naš zajednički projekt, iduće ćemo godine osigurati podjelu paketa hrane tri puta kroz godinu i higijenskih potrepština za oko 130 osoba s lepoglavskog područja koje spadaju u najranjivije skupine društva prema strogim kriterijima. Izuzetno mi je drago da je projekt krenuo jer sam dojma kako nam svima malo više fali one prave solidarnosti u društvu, onih istinskih vrijednosti koje vas potiču na pomaganje svojim sugrađanima. Gradovi i općine moraju kroz ovakve inovativne modele osigurati minimalnu skrb za svoje mještane i pokazati kako je briga za njih nešto na čemu počiva socijalna skrb i proaktivna socijalna politika u svakoj lokalnoj zajednici – poručio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Vrijednost projekta u predviđenom dijelu za područje Lepoglave iznosi 43.765,65 kuna koje će biti utrošene za nabavku paketa hrane i higijenskih potrepština za građane koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu (800 kuna), osobe starije od 65 godina s prosječnim prihodima manjim od 1.500 kuna, samohrani roditelji i jednoroditeljske obitelji s nižim iznosom bruto minimalne plaće u Hrvatskoj (3.120 kuna), obitelji s troje i više djece (djeca do 18 godina starosti) s ukupnim mjesečnim primanjima nižim od 5.705 kuna te iznimno samci ili obitelji s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću u razdoblju dužem od četiri mjeseca.

- Osiguravanjem paketa hrane i higijenskim potrepštinama ublažavamo nedostatak hrane kod socijalno najpotrebnijih samaca i obitelji te poboljšavamo kvalitetu života, smanjujemo njihovu socijalnu isključenost zbog slabijeg materijalnog stanja te unapređujemo sustav prikupljanja donacija hrana – naglasio je Kovač dodavši kako se kvaliteta života u lokalnoj zajednici može jednostavno izmjeriti kvalitetom života najranjivijeg člana lokalne zajednice.

Ovaj projekt usmjeren je upravo na te članove našeg društva – kazao je Kovač.

Vezano uz unapređivanje sustava prikupljanja donacija hrane, članovi Savjeta za socijalnu politiku složili su se oko ideje ispitivanja mogućnosti otvaranja socijalne samoposluge za korisnike s područja djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Ivanec i Centra za socijalnu skrb Ivanec, s obzirom da je postojeći sustav primarno fokusiran na Varaždin i korisnike s tog područja dok bi se otvaranjem socijalne samoposluge na ovom području uvelike olakšalo domicilnim korisnicima socijalnih prava ostvarivanje dodatnih pogodnosti od strane lokalne samouprave i svih dionika uključenih u implementaciju ideje za lokalnom socijalnom samoposlugom.