Kupaža Vinarije Šafran ocijenjena kao najbolja

V.V. | 30.4.2018. u 10:31h | Objavljeno u Našim krajem

Suradnja općine Breznički Hum i okolnih lokalnih ugostitelja ovih je dana dobila novu dimenziju zahvaljujući Vinariji Šafran, u suradnji s kojom je provedena degustacija najzastupljenijih sorti ovoga uglednog proizvođača vina. 50-tak je vinskih znalaca - članova nekoliko vinskih udruga zajedno sa žiteljima i gostima općine, među 6 ponuđenih sorti, ocjenjivanjem odabralo kupažu Rajnskog rieslinga, Sauvignona, Graševine i Manzonija kao najbolju, pa će se ubuduće točiti kao preporučeno piće tijekom općinskih svečanosti i evenata, ali i u brojnim ugostiteljskim objektima u okruženju.

- Vinarija Šafran svake nas godine prati na našim manifestacijama svojom ponudom vina, pa smo današnjom prezentacijom i degustacijom htjeli dobiti povratni odgovor i mišljejnje naših žitelja i gostiju koje bi to vino željeli odabrati za preporučeno vino na našim manifestacijama. Odabrana će sorta ujedno biti korištena kao jedan od službenih općinskih poklona, kojima ćemo darivati općinske goste ali i domaćine na našim putovanjima uglavnom vezanima uz provedbu budućih europrojekata - naglasio je načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić.

- Od 6 vrsta vina ponuđenih na degustaciji odabrana je kupaža RSG, koja se degustatorima okusom i bukeom učinila najpotpunijom za pijenje gemišta, a slijedila ju je sorta čiste graševine koja je odabrana kao drugo najbolje vino na degustaciji. Mi iz Vinarije posebno smo ponosni što je upravo naše vino 2012. godine odabrano kao misno vino za posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, a riječ je o kasnoj berbi našega Traminca iz 2009. godine - napominje voditelj Vinarije Šafran Josip Tržec.

Miješano vino ili kupaža najčešćih vinskih sorti Vinarije Šafran poznata i kao kupaža RSM tradicionalna je sorta najčešće tražena, a sastoji se od Rajnskoga rieslinga, Graševine, Sauvignona i Manzonija. Dio je ukupne godišnje proizvodnje ove vinarije koja raspolaže s oko oko 92 tisuće trsova i prozivede oko 100 tisuća litara vina u 8 različitih vinskih sorti.