Kriminalist Dubravko Klarić u N. Marofu predstavlja knjigu "Droge, ovisnosti i nasilje" Foto: Grad Novi Marof

Kriminalist Dubravko Klarić u N. Marofu predstavlja knjigu "Droge, ovisnosti i nasilje"

I.D./Varaždinske vijesti | 24.1.2017. u 12:19h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Kriminalist Dubravko Klarić u srijedu 25. siječnja, u 12 sati, predstavit će u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu knjigu "Droge, ovisnosti i nasilje", a predstavljanje knjige organizira Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof.

Dubravko Klarić savjetnik je u Uredu za suzbijanje zloporabe droge Vlade Republike Hrvatske, kao i član Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Zagrebačke županije. Jedan je od najboljih poznavatelja situacije na području kriminologije i zlouporabe droga u Hrvatskoj. Diplomirani je kriminalist sa završenim brojnim seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu. Posebno se bavi kriminalističkim, pravnim i psihosocijalnim aspektima zlouporabe droga te represivno-preventivnim djelovanjem povezanim s tim područjem. Dosad je objavio desetak samostalnih knjiga, a u ovoj knjizi progovara o problematici ovisnosti o drogama, alkoholu, duhanskim proizvodima, internetu, kockanju i sličnom.

Knjiga u užem smislu povezuje brojne ovisnosti, poput prekomjernog pijenja alkohola ili patološkog kockanja, ali i modernih ovisnosti o internetu, mobitelu ili društvenim mrežama, s najvećim naglaskom na droge. Mnoge se ovisnosti javljaju i kao simbol inicijacije u vršnjačku skupinu te mladima danas prijatelji i generacija postaju važniji od roditelja. Ova je tematika važna svim stručnjacima koji se bave mladima, kao i njihovim roditeljima.

Knjiga ima preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i namijenjena je prvenstveno roditeljima, prosvjetnim djelatnicima, stručnim suradnicima, socijalnim radnicima, pedagozima i drugim strukovnim profilima koji se pojavljuju kao važni čimbenici u odgoju, socijalizaciji, pravilnom usmjeravanju, izgradnji i učenju životnih vještina, djece i mladih.