Kreće kompletna modernizacija autoceste na području Međimurja Foto: Međimurska županija

Kreće kompletna modernizacija autoceste na području Međimurja

Varaždinske vijesti | 2.9.2018. u 12:47h | Objavljeno u Našim krajem

Hrvatske autoceste donijele su odluke kako će ove i iduće godine izdvojiti više od 100 milijuna kuna u potpunu obnovu autoceste A4, u dijelu koji prolazi kroz Međimursku županiju. Obnova podrazumijeva kompletnu zamjenu asfalta i izgradnju čvora kojim će se povezati autocesta i infrastruktura na „starom“ graničnom prijelazu Goričan.

Tim povodom u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravili su predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta d.o.o., dr.sc. Boris Huzjan, član Uprave HAC-a Stjepan Baranašić i direktor Sektora za investicije i EU fondove Miodrag Furdin koji su održali radni sastanak sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem o problematici cestovnog sustava i infrastrukture.

medjimurje_-_hrvatske_autoceste_6.jpg

Za rekonstrukciju Goričana 21 milijun kuna

Postojeći spoj autoceste prema tzv. „starom graničnom prijelazu Goričan“, koji je prethodno bio namijenjen za teretni promet, izgubio je svoju namjenu gradnjom novom graničnog prijelaza s Republikom Mađarskom. Kako bi se osigurao pristup postojećim objektima iz svih smjerova uključujući i pristup na autocestu, planira se rekonstrukcija spoja u puni čvor.

- Međimurje je veliko gradilište, puno se ulaže u obrazovanje i zdravstvo, no naši apeli i potrebe vezani su za ulaganje i u cestovnu infrastrukturu. Osim potrebe gradnje cestovnih obilaznica Nedelišća, Čakovca, Preloga i Murskog Središća, čije investicije su u nadležnosti Hrvatskih cesta, drago mi je da postoji razumijevanje i odluka Uprave Hrvatskih autocesta kako bi riješili problem o kojem se govori posljednjih deset godina, u koju će biti uloženo više od 20 milijuna kuna. Infrastruktura na nekad najmodernijem graničnom prijelazu u Hrvatskoj propada a njena revitalizacija, uvođenje novih ugostiteljskih, turističkih i gospodarskih sadržaja imala bi veliku korist za taj dio Međimurja. Stoga će spomenuta investicija HAC-a to omogućiti - rekao je međimurski župan.

medjimurje_-_hrvatske_autoceste_1.jpg

Natječaj za izgradnju čvora planira se raspisati u rujnu 2018. godine, a radovi će započeti odmah po odabiru izvođača. Time se otvara mogućnost za korištenjem infrastrukture koja je trenutno neiskorištena, ali i veliki potencijal za razvoj turističkog sadržaja i promocije Međimurja.

Predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan istaknuo je kako Hrvatske autoceste namjeravaju u autocestu A4 u 2018. i 2019. godini uložiti oko 300 milijuna kuna, od čega će u Međimurje biti uloženo oko 100 milijuna kuna.

- Osim rekonstrukcije spoja na graničnom prijelazu Goričan, planiramo rekonstruirati prateći uslužni objekt Varaždin za kojim postoji velika potreba, a uz značajna sredstva koja ulažemo u održavanje dionice A4, planiramo sanirati mnoge objekte, kolničke zastore, zidove za zaštitu od zračne buke, odbojne ograde i druge prometne objekte koji su potrebni da možemo bolje upravljati prometnim tokom i da naši korisnici imaju što bolju uslugu - rekao je Huzjan.

Član Uprave Stjepan Baranašić naglasio je kako će velika korist ove rekonstrukcije biti za mještane Goričana koji će moći nesmetano prijeći preko autoceste do starog prijelaza i gospodarsku zona koja se planira razviti na tom području, ali i za sve ostale korisnike autoceste na tom području.

medjimurje_-_hrvatske_autoceste_5.jpg

2019. u Međimurju ulaganje od 84.000.000 kuna!

Hrvatske autoceste u 2019. godini planiraju radove u vrijednosti 115 milijuna kuna od kojih će dio biti usmjeren na sanaciju oštećenja na nadvožnjaku u čvoru Čakovec u km 16+844 na dionici Varaždin – Čakovec te na sanaciju prijelaznih naprava i oštećenja nadvožnjaka u čvoru Goričan u km 2+825, dionica od granice s Mađarskom do čvora Varaždin.

Planira se ulaganje dodatnih sredstava u modernizaciju postojeće autoceste, odnosno poboljšavanje sigurnosti za korisnike autoceste. U tu svrhu planiraju se izgraditi dodatni zidovi za zaštitu od buke te ugraditi nova prometna oprema čime će korištenje autoceste biti sigurnije, a život stanovnika uz autocestu kvalitetniji i bolji.

Ukupna investicijska ulaganja u Međimurskoj županiji u 2018. godini su 12.700.000,00 kuna, dok će u 2019. godini biti višestruko veća što u brojkama iznosi čak 84.000.000 kuna.

medjimurje_-_hrvatske_autoceste_2.jpg

medjimurje_-_hrvatske_autoceste_3.jpg

medjimurje_-_hrvatske_autoceste_4.jpg