Klub tehnike Ludbreg u projektu STEM VRT uči djecu da se povežu s prirodom

vv | 22.12.2023. u 11:51h | Objavljeno u Našim krajem

Na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024. udruzi Klub tehnike Ludbreg odobreno je provođenje projekta STEM VRT.

Projektom STEM VRT, djeca uz pomoć i upute mentora kroz rad u radionici, učionici i vrtu uče kako koristiti alate i materijale za izradu ekološkog vrta, kako programirati senzore za vlagu i postaviti fotoćelije za grijanje vrta tijekom zime, kako izraditi i koristiti spremnik za kišnicu i koristiti kišnicu za automatizirano zalijevanje vrta, ali i što je urbani vrt, što je organski vrt, kako uzgojiti vlastitu hranu, kako njegovati vrt, brinuti o biljkama, kako brinuti i privući korisne kukce, kako se zdravo hraniti. Sve aktivnosti odraditi će se u svim osnovnim školama partnerima, sa zainteresiranom djecom u grupama.

- Uvidjeli smo da djeca imaju sve manje kontakta s prirodom, s vrtom, a sve više vremena posvećuju svojim mobitelima i igricama. Kako sve škole imaju svoje propisane kurikulume, ovakvi natječaji Ministarstva znanosti i obrazovanja daju priliku udrugama da se uključe u obrazovni program kreirajući posve drugačiji sadržaj. Kako se naša udruga baš bavi tehnikom, uvijek gledamo da ponudimo neki moderni STEM program. Udruge mogu biti važan i relevantan sudionik u obrazovanju jer nemaju propisani kurikulum, fleksibilne su u prihvaćanju novosti iz svijeta tehnologije, hrabrije uvode moderne metode podučavanja i alata za komunikaciju s djecom. Još jedna prednost udruga je što se u udrugama većinom okupljanju stručnjaci i ljubitelji jednog specijalnog područja, kod nas je to IT, tehnika, tehnologija. Tako na jednom mjestu imate stručnjake baš za to područje koji su se udružili i žele doprinijeti boljem društvu oko sebe i kvalitetnijem obrazovanju kroz vlastiti volonterski angažman. Time udruge mogu dati puno direktnije i konkretnije znanje, imaju manje vanjskih administrativnih ograničenja i zahtjeva, jer im je jedini cilj naučiti djecu nešto što i sami volonteri dobro znaju i vole. Gdje ćete naći bolju suradnju od takve? - navode iz Kluba tehnike.

Projekt STEM VRT ima za cilj osvještavanje važnosti očuvanja okoliša i održivog razvoja kroz sve segmente odgojno obrazovnog rada, implementirajući poželjna ponašanja i stavove u svakodnevni život djece i djelatnika škole, u razmišljanju o vodi i čuvanje pitke vode te što mogu učiniti da se voda održi što čišća. Kod djeteta se želi potaknuti razvoj ekološki osviještenih stavova i ponašanja doživljavanjem i aktivnim učenjem, usvajanjem osnovnih STEM znanja, ali i znanja o načinima brige i očuvanja vode, razvijanje pozitivnih ponašanja i vještina koje doprinose očuvanju vode uz podržavanje optimalnog i cjelovitog djetetovog razvoja.

Partneri u projektu su: OŠ Martijanec, OŠ Veliki Bukovec, OŠ Sveti Đurđ, OŠ Ludbreg, Grad Ludbreg i općina Veliki Bukovec.

Klub tehnike je udruga za promociju tehničke kulture i STEM-a. To je udruga mladih tehničara nastala na temeljima i iskustvu rada Zajednice tehničke kulture grada Ludbrega koji već 45 godina aktivno provodi edukacije iz područja STEMa, tehničke kulture, robotike i programiranja te koordinira, planira i izvodi pripreme za natjecanja Mladih tehničara.

Članovi Kluba tehnike su volonteri uključeni u sve aktivnosti kao partneri i provoditelji aktivnosti. U razdoblju 2022. - 2023. godine osim osnovnih edukacija u području elektronike i radiokomunikacija provode edukacije u programiranju, robotici, 3D modeliranju, podučavanju različitih programskih jezika, sastavljanju računala i slično.